Ierēdņu neizdarības dēļ Latvijā neražos personālos kardiomonitorus, trešdien raksta laikraksts "Biznes&Baltija".
Divas privātas kompānijas - Latvijā reģistrētā "Integris" un Lietuvas "Kardio signalas" - izstrādājušas iekārtu "Heart Guard", kas ļauj sekot līdzi sirds slimnieku veselības stāvoklim.

Kā stāsta "Integris" vadītājs Juris Lauznis, iekārta nav lielāka par sērkociņu kastīti un ir nēsājama uz rokas. Iekārta ar bezvadu tehnoloģiju ir saistīta ar mājas datoru, uz kuru noraida kardiogrammu. Datorā to analizē speciāla programma, kas nosūta signālus atpakaļ uz ierīci.

Tas pacientam ļauj laicīgi pamanīt iespējamās problēmas sirdsdarbībā.

Lai izstrādātu "Heart Guard", uzņēmēji sadarbojušies ar Rīgas Tehniskās universitātes, Kauņas medicīnas akadēmijas, Latvijas Universitātes un Lietuvas fiziskās kultūras akadēmijas zinātniekiem.

Kā raksta "Biznes&Baltija", Latvijai šādas iekārtas izveidošana ļautu dzīvē īstenot sapni par "savas "Nokia"" izveidi, jo tā pasaules tirgū konkurētu ar amerikāņu giganta "Intel" produktiem.

Iekārtas sērijveida ražošanas uzsākšana bija plānota 2009.gadā.

Izstrādes posmam Eiropas Savienības programmas "Eureka" gaitā bija jāturpinās 2,5 gadus. Sākotnēji tika plānots, ka līdzfinansējumu Latvijas un Lietuvas valsts struktūras ieguldīs līdzīgās daļās. Tomēr patiesībā projektu "izvilkuši" faktiski tikai lietuvieši, jo Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija nepieciešamos līdzekļus spējusi nodrošināt tikai pusgadu.

"Mūsu firma saņēma 20 tūkstošus eiro (14 tūkstošus latu) 170 tūkstošu eiro (119 tūkstošu latu) vietā. Faktiski Lietuvas puse ieguldīja trīs reizes vairāk nekā mēs," norāda Lauznis.

Līdz ar to perspektīvās iekārtas ražošana, visticamāk, tiks uzsākta Lietuvā. Kā skaidro Lauznis, ja budžetam labvēlīgos laikos neatradās līdzekļu inovāciju projekta atbalstam, patlaban par atbalstu produkta sertificēšanai var aizmirst.

Kā norāda "Biznes&Baltija", ir liela neveiksme zaudēt šādas iekārtas ražošanu Latvijā. Pasaulē vairākas firmas izstrādā iekārtas veselības monitoringam. Būtiskākais tirgus spēlētājs ir "Intel", kas nākamgad plāno tirgū laist iekārtu "Health Guide PHS6000", kas sekos veselai virknei cilvēka veselības rādītāju.

Pēc "Intel" novērtējuma, visā pasaulē "veselības gids" ir nepieciešams vairāk nekā miljardam cilvēku.

Latvijas un Lietuvas uzņēmējiem ir laba iespēja konkurēt ar amerikāņu produktu, jo tā cena sasniegs 735 latus. Baltijā izgatavotā ierīce būtu specifiskāka un lētāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!