Latvijas iedzīvotāji ir visai neiecietīgi pret citas rases cilvēkiem, čigāniem un homoseksuāļiem, viesstrādniekiem, māksliniekiem un musulmaņiem, liecina SIA "Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorija" veiktais pētījums "Latvijas pilsētu sociālekonomiskās attīstības tendences".
Rīgas iedzīvotāji visvairāk nevēlētos dzīvot blakus čigāniem - 53% - un homoseksuāļiem - 48%. Gandrīz trešdaļa Rīgas iedzīvotāju - 33,7% - nevēlētos dzīvot kaimiņos viesstrādniekiem. Nedaudz vairāk par ceturto daļu Rīgas iedzīvotāju - 25,5% - nevēlētos dzīvot kaimiņos arī musulmaņiem. Mazāk iebildumu rīdziniekiem ir pret dzīvošanu kaimiņos ar citas rases cilvēkiem - 18,4% - un vismazāk - pret māksliniekiem, kuriem blakus nevēlētos dzīvot tikai 4,1% aptaujāto.


Latgales reģionā visvairāk aizspriedumu ir pret homoseksuāļiem, kuriem kaimiņos nevēlētos dzīvot 81,3% Ludzas un 74% Rēzeknes iedzīvotāju. Daugavpilī blakus homoseksuāļiem nevēlētos dzīvot 56,8% aptaujāto iedzīvotāju.


Ludzā 65,6% un Rēzeknē 64% iedzīvotāju nevēlētos dzīvot kaimiņos ar čigāniem, bet pretenzijas pret musulmaņiem ir 54,8% Krāslavas iedzīvotāju un tikai 31,1% daugavpiliešu. Viesstrādniekus sev kaimiņos nevēlas redzēt 42% rēzekniešu, bet tikai 21,9% preilēniešu.


Kaimiņos citas rases cilvēkiem nevēlas dzīvot 23% daugavpiliešu un 16,1% krāslaviešu. Savukārt tikai 10% latgaliešu nevēlētos, lai viņu kaimiņi ir mākslinieki.


Pierīgas reģionā visaugstākais neiecietības līmenis ir Baložos, kur 69% iedzīvotāju nevēlas dzīvot kaimiņos čigāniem. Savukārt Staicelē 63,3% iedzīvotāju nevēlas dzīvot blakus musulmaņiem, bet 52% vangažnieku par saviem kaimiņiem nevēlas homoseksuāļus. 8,8% Baložu iedzīvotāju nevēlas dzīvot blakus citas rases cilvēkiem, bet tikai 6% Pierīgas iedzīvotāju nevēlas veidot kaimiņattiecības ar māksliniekiem.


Vidzemes reģionā vislielākā neiecietība ir pret homoseksuāļiem, kurus par saviem kaimiņiem nevēlas 66,7% madoniešu un 65,6% alūksniešu. 48% valmieriešu nevēlas, lai viņu kaimiņi būtu musulmaņi, savukārt visnegatīvāk pret čigāniem ir noskaņoti rūjienieši - 56,3%. Citas rases cilvēkus sev kaimiņos nevēlas redzēt 28,1% alūksniešu, bet pret tiem iebildumi ir tikai 6,3% Mazsalacas iedzīvotāju.


Kurzemes reģionā 63,3% Aizputes un 52,9% Liepājas iedzīvotāju nevēlas dzīvot blakus homoseksuāļiem, Aizputē 56,7% nevēlas dzīvot blakus arī musulmaņiem, savukārt čigānus sev kaimiņos nevēlas 61,3% Saldus iedzīvotāju, bet 39,2% liepājnieku ir negatīvi noskaņoti pret viesstrādniekiem.


Zemgales reģionā pret homoseksuāļiem ir aizspriedumi 63,3% Bauskas iedzīvotāju un 51% jelgavnieku. Arī pret čigāniem kaimiņos visvairāk - 60% - pretenziju ir Bauskas iedzīvotājiem, 53,3% no kuriem nevēlas sev kaimiņos redzēt arī musulmaņus. Savukārt pret citas rases pārstāvjiem kā kaimiņiem vislielākie iebildumi ir Jēkabpilī - 26%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!