No pirmdienas līdz 15.oktobrim Eiropas Savienības (ES) galvaspilsētu vadību tikšanās laikā Rīgas vicemērs Almers Ludviks (LPP/LC) informēs par Rīgas gatavību kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā.
Kā informēja Ludvika preses sekretāre Aiga Nebare, pilsētu vadību tikšanās notiek ikgadējās ES galvaspilsētu apvienības Ģenerālās asamblejas laikā Dublinā.

ES galvaspilsētu apvienības Ģenerālās asamblejas tēma šogad ir "Līderība - jaunā galvaspilsētu robeža". Tikšanās laikā tiks debatēts par Eiropas galvaspilsētu līderības potenciālu ilgtspējīgas attīstības un ekonomikas jomā. Eiropas galvaspilsētu vadība spriedīs arī par galvaspilsētu lomu globālu izaicinājumu priekšā. Rīga ir ES galvaspilsētu apvienības biedre kopš 2004.gada.

Rīga ir viena no pilsētām Latvijā, kas pretendē uz Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu 2014.gadā. Ģenerālās asamblejas laikā Ludviks uzrunās Eiropas galvaspilsētu mērus, iepazīstinot ar Rīgas konceptuālo piedāvājumu un rosinot Eiropas pilsētas izteikt savu atbalstu Rīgas kandidatūrai.

"Rīga jau šobrīd ir Latvijas kultūras galvaspilsēta un ieņēmusi stabilu vietu Austrumeiropas kultūras apritē. Mūsu Eiropas partneru atbalsts oficiālā statusa piešķiršanai 2014.gadā būtu vēl viens apstiprinājums tam, ka Rīga ir gatava kļūt par Eiropas līmeņa kultūras centru," uzskata Ludviks.

Patlaban notiek kultūras galvaspilsētas pieteikuma sagatavošana, ko veic Rīgas domes Kultūras departaments. "Rīgas pilsētas priekšlikums akcentēs kultūras jomas nozīmi pilsētas pārvaldībā, tās klātesamību un ietekmi uz ikvienu pilsētas iedzīvotāju dzīves aspektu. Papildus Rīgas pilsētas eiropeiskajā tēlā tiks izceltas tikai Latvijas galvaspilsētai raksturīgās iezīmes. Tāpat Rīga piedāvās ne tikai tradicionālās kultūras un mākslas formas, bet akcentēs arī radošumu kā ierosmi inovācijām visās pilsētas pārvaldības jomās un radošo industriju nozīmi pilsētas ilgtspējīgai attīstībai," norāda departamenta vadītāja Diāna Čivle.

Kultūras galvaspilsētas statuss garantē ne tikai aktīvu un kultūras notikumiem bagātu gadu, bet ļauj piesaistīt ievērojamu Eiropas mēroga un starptautisku uzmanību, veicina tūrisma attīstību un palielina pilsētas ietekmi starptautiskajā arēnā. Tas sniedz arī papildu ES finansējuma piesaistīšanas iespējas.

"Rīgai ir attiecīga kapacitāte un pieredze, lai ieguvumu vienai pilsētai pārvērstu arī par visas valsts ieguvumu, - tieši Rīga kā oficiālā kultūras galvaspilsēta spētu vislabāk Eiropas iedzīvotājiem pastāstīt arī par visu Latviju. Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa iegūšana Rīgai būtu gan loģiska un likumsakarīga, gan vienlaikus arī pagodinājums un izaicinājums," atzīmē Ludviks.

Savu atbalstu Rīgas kandidatūrai kultūras galvaspilsētas statusam jau paudušas Parīze, Madride, Brisele, Valeta un Bukareste. Jau šobrīd ir zināms, ka 2014.gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu nesīs kāda Latvijas un Zviedrijas pilsēta.

Šogad Eiropas galvaspilsētas ir Liverpūle un Stavangere. Savukārt 2009.gadā kultūras galvaspilsētas būs Viļņa un Linca.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!