Ja bezdarba līmenis Latvijā būs tuvu 13 %, kā to paredz Labklājības ministrija, tad iztrūkums sociālajā budžetā līdz šim paredzēto 47 miljonu latu vietā varētu pieaugt līdz 67 miljoniem latu, portālam "Delfi" atzina labklājības ministre Iveta Purne (ZZS). Starptautiskais valūtas fonds šobrīd pieprasa iespējamo iztrūkumu kompensēt, samazinot pensijas. Turklāt SVF pat prognozē vēl lielāku bezdarba līmeni.
Ministre atzina, ka SVF, ar ko šobrīd Latvija risina sarunas par iespējām kompensēt iztrūkumu, piedāvājis to darīt, samazinot pensijas. Purne uzsvēra, ka Latvija kategoriski noraida šādu priekšlikumu.

"Protams, ka nē. Tas būtu pilnīgi.. Tad valstij būtu jābūt pilnīgi bankrotējušai, lai mēs ķertos klāt pensijām, kuras jau tā ir niecīgas. [..] Es to nepieļauju visļaunākajos murgos," sacīja Purne.

Ministre norādīja, ka SVF neredz katra Latvijas iedzīvotāja individuālo situāciju. "Viņiem ir tāds redzējums - viņi redz situāciju kopumā," pauda Purne. "Vēl mēs katrs stāvam savās pozīcijās," viņa piebilda, atturoties prognozēt, kad šis sarunas par sociālā budžeta iztrūkuma kompensēšanu varētu beigties.

Jautāta par LM piedāvājumiem, Purne skaidroja, ka varētu samazināt pensiju otrajam līmenim atskaitāmo sociālās iemaksas daļu no pašreizējiem 8 %, ne tikai līdz 6 %, bet pat līdz 4 %. Tāpat paliek spēkā piedāvājums samazināt slimības pabalstu izmaksas termiņu no gada līdz pusgadam, savukārt māmiņu algas, kuras iepriekš piedāvāts samazināt par 25 % līdz 50 %, Purne atzina par jutīgu jautājumu. Viņa pauda, ka "māmiņu algas" varētu maksāt no valsts budžeta, nevis sociālā budžeta, vienlaikus atzīstot, ka arī tajā nav naudas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!