Studentiem, kas studē par valsts budžeta līdzekļiem, pēc augstskolas beigšanas varētu nākties noteiktu laiku strādāt valstij nepieciešamās specialitātēs vai jomās, norādīja izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe.
Ar ierosinājumu noteikt saistības pret valsti par valsts budžeta līdzekļiem studējošiem Koķe nāca klajā sestdien notikušajā Latvijas Studentu apvienības kongresā, šīs saistības traktējot kā ieguldījumu tautsaimniecībā un atbildību par savas valsts nākotni un izaugsmi.

Vēl pavisam nesen mēs saskārāmies ar situāciju, kad Latvijā trūka svarīgu profesiju pārstāvju, kas tiek sagatavoti arī par valsts budžeta līdzekļiem, piemēram, skolotāji, uzsvēra Korbe. Turklāt šo ierosinājumu plānots īstenot ilgtermiņā, kas nozīmē, ka, ātrākais, šādas saistības varētu tikt noteiktas studentiem, kuri mācības sāks 2010.gada rudenī, un tās tiks definētas vai nu normatīvajos aktos, vai studentu līgumos ar augstskolām.

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem 2009.gadā no valsts budžeta līdzekļiem tiek dotētas 24 064 budžeta vietas, tai skaitā 18 383 bakalaura, 4848 maģistra un 833 studiju vietas. Bakalaura studiju programmās visvairāk budžeta vietu - 4523 - ir inženierzinātņu un tehnoloģiju jomās, 2158 - pedagogu izglītības un izglītības zinātņu jomās, 1800 - humanitārajās zinātnēs, 1262 - komerczinībās un administrēšanā un 1223 - būvniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!