Foto: F64
Bijušais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) uzskata, ka valdība varētu spriest par valsts obligāciju izlaišanu, aizņemoties naudu no tiem valsts pārvaldes darbiniekiem, kuriem ir lielākā alga.
Trešdien intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” Godmanis atzina, ka galējās nepieciešamības gadījumā varētu izlaist šādas obligācijas, un valsts pārvaldes darbiniekiem ar lielākām algām daļu algas izmaksāts šajās obligācijās. Šo valsts parādu varētu sākt dzēst pēc četriem gadiem.

Tāpat Godmanis uzsvēra, ka pašlaik nedrīkst samazināt pensijas, bet pieļāva, ka valsts varētu daļu sociālā budžeta izmantot budžeta deficīta segšanai.

Viņaprāt, daži ministri arī pārspīlē nozares ciešanas, samazinot finansējumu. Piemērām, veselības nozarei finansējums, salīdzinot ar 2008.gadu samazināts par aptuveni 20%, un līdzekļi nozarei vēl paliks, tāpēc nevar draudēt ar maksas medicīnas ieviešanu.

Godmanis arī klāstīja, ka Latvijas situācija nav sliktākā Eiropā, jo budžeta deficīts ir aptuveni 346 miljoni latu no 15 miljardiem iekšzemes kopprodukta, kas ir apmēram 2,5% no IKP, bet Anglijā piemēram, ir 11% deficīts, eiro zonā kopā vidēji 5,3%, bet Spānijā ir 7,4%. Tāpēc, Godmanis uzskata, ka ir iespējams runāt ar starptautiskiem aizdevējiem par lielāku budžeta deficītu, nekā iepriekš noteiktie 5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!