"Rīgas Siltums" pašlaik izvērtē iespējas ieviest galvaspilsētā jaunu siltuma piegādes sistēmu, lai katrs siltuma patērētājs būtu individuāls uzņēmuma klients un maksātu par konkrēti viņa mājoklim patērēto siltumu. Tas ļautu izvairīties no situācijas, kad dažu parādnieku dēļ siltumu atslēdz visiem mājas dzīvokļiem, taču šīs sistēmas ieviešana noteikti prasīs ilgu laiku.

Ieceres autors - Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs un RS padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko portālam "Delfi" stāstīja, ka uzņēmuma speciālistiem uzdots izpētīt šādas sistēmas ieviešanu un aprēķināt tās izmaksas "jo ātrāk, jo labāk".

Stepaņenko skaidroja, ka jaunā sistēma faktiski nozīmētu siltuma skaitītāju katrā dzīvokli, un tas būtu jāierīko par RS naudu, jo "mēs šobrīd nevaram radīt papildu izdevumus gala patērētājiem".

Tai pat laikā domnieks atzina, ka RS nav brīvu līdzekļu programmas realizācijai, turklāt šobrīd arī nav zināmas tās izmaksas. "Par finansējuma piesaistīšanu es negribu runāt pirms ir zināmas izmaksas," norādīja Stepaņenko.

Viņš arī skaidroja, ka jaunās sistēmas ieviešana noteikti nenotiks "uzreiz pēc apkures sezona beigām", jo šīs ieceres īstenošana prasīs ilgus gadus.

Domnieks stāstīja, ka pašlaik tehnoloģiski šādas sistēmas ieviešana ir iespējama, jo ir regulējami siltuma radiatori, ir radiatori, kas var pārraidīt datus par patērēto siltumu piegādātāja datoriem, un "tehnoloģijas nestāv uz vietas, jautājums, cik tas maksā".

Stepaņenko klāstīja, ka šāda sistēma ļautu izvairīties no pašreizējās situācijas, kad no 100 dzīvokļiem ir pieci parādnieki, bet 95 dzīvokļu iemītniekiem jāsalst šo parādnieku dēļ un viņi faktiski ir padarīti par ķīlniekiem.

Darbs pie jaunās sistēmas notiks sadarbībā ar RS mazākuma akcionāru "Dalkia", un tam jānotiek "jo ātrāk, jo labāk", jo krīzes laikā sagaidāms, ka rīdzinieku parādi par siltumu pieaugs, un RS nākamās apkures sezonas sākumā, nākamgad rudenī atkal būs problēmas, norādīja deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!