Foto: DELFI
"Tiesiski paļāvīgā veidā mēs varam tikai bankrotēt," komentējot Satversmes tiesas (ST) spriedumu pensiju lietā, kurā atzīts, ka valdība rīkojusies nelikumīgi, raidījumā "900 sekundes" sacīja premjeras Valdis Dombrovskis (JL).

Dombrovsksi kārtējo reizi uzsvēra, ka krīzes situācijā ir jāpieņem arī tādi lēmumi, kas nebūs populāri iedzīvotāju vidū. "Tie visi ir krīzes risinājumi," uzsvēra premjers, norādot, ka ST spriedumā atzina, ka mērķis bijis leģitīms un budžetā bijušas problēmas. Tāpēc ieturētās pensijas tiesa nelika atmaksāt uzreiz, saprotot, ka naudas tam nav.

Premjers uzsvēra, ka ST lēmumu valdība pildīs un jau tagad tiek domāts, kur ņemt naudu. Dombrovskis uzsvēra, ka ir varianti, kur ņemt naudu, bet tie ir jāapspriež ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka ST pirmdien pasludināja spriedumu "pensiju lietā" ar kuru atzina vasarā noteikto pensiju samazinājumu par 10% nestrādājošajiem pensionāriem un par 70% strādājošajiem pensionāriem par neatbilstošu Satversmei. ST secināja, ka šāds valdības lēmums pārkāpis tiesiskās paļāvības principus un tiesības uz sociālo nodrošinājumu. ST noteica, ka pensijas pilnā apmērā jāsāk izmaksāt ne vēlāk kā 1.martā un ieturēto naudu jāatmaksā līdz 2015.gada 1.jūlijam, taču ņemot vērā pensionāru grupu vajadzības – viņu pensiju apjomu un vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!