Fоtо: stock.xchng
Augustā kādā pamestā augļu dārzā Līvānu novadā pirmoreiz Latvijā un Baltijā ieceļojusi bizbizmārīšu suga, kas cilvēkiem var izraisīt alerģiju, trešdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

"Latvijā atklātā "Harmonia axyridis" ir ļoti mainīga suga, kas izpaužas tās krāsojumā – tā var būt oranža ar daudziem melniem plankumiem, un to ir vairāk nekā tradicionālai septiņpunktu bizbizmārītei," laikrakstam norāda Daugavpils universitātes profesors, entomologs Arvīds Barševskis. Tāpat šīs sugas bizbizmārītes sastopamas melnas ar oranžiem plankumiem un arī vienkrāsaini īpatņi.

Jaunatklātā bizbizmārīte ir astoņus milimetrus gara, tātad tāda paša garuma kā Latvijā tradicionālā suga – paliela septiņpunktu bizbizmārīte. Kā stāsta Barševskis, zinātnieki konstatējuši, ka šī suga var izraisīt alerģiju cilvēkiem, turklāt pārziemošanai jaunatklātā suga izmanto ēkas, tā ka var nonākt saskarē ar cilvēku. "Jābūt uzmanīgiem saskarsmē ar šo sugu, taču varbūt Latvijā, kur ir citāds klimats, alerģija var neizpausties," norāda Barševskis.

"Jaunatklātā suga pārtiek no laputīm un varētu būt konkurents Latvijā dzīvojošajām bizbizmārīšu sugām," pieļauj Barševskis. Suga ātri vairojas un atražo sevi lielos daudzumos.

Sugas dabiskais izplatības areāls ir Austrumāzija – Ķīna un kāds Sibīrijas apvidus, bet ASV un dažās Eiropas valstīs tās tika ievestas, lai cīnītos ar laputīm. Profesors skaidro, ka šī suga ātri izplatījusies arī citās valstīs – Polijā, Norvēģijā, Somijā un nokļuvusi pie mums.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !