Centrālā statistikas pārvalde (CSP), atzīmējot Vispasaules statistikas dienu, izveidojusi Latvijas ģimenes statistisko portretu, informē pārvalde.

CSP dati liecina, ka šādā ģimenē ir trīs cilvēki: viņš ir 36 gadus vecs, viņai ir 33 gadi un abu kopīgajam dēlam ir deviņi gadi. Laulībā kopā nodzīvoti deviņi gadi.

Ģimene apdzīvo divistabu mājokli ar kopējo platību 61 kvadrātmetrs, kas viņiem pieder īpašumā.

Patēriņam ģimene izlieto gandrīz 590 latus mēnesī. Lielākie izdevumi ir par pārtiku, transportu un mājokli. Pārtikai kopā ar maltītēm ārpus mājas tiek tērēta teju trešdaļa jeb 180 lati mēnesī. Nākamais lielākais izdevumu postenis ir izdevumi transportam un sakariem – nedaudz vairāk par 100 latu mēnesī. Izdevumi par mājokli nedaudz pārsniedz 90 latu mēnesī.

Ģimene gada laikā, ēdot mājās, patērējusi 120 litrus pilnpiena, apēdusi 590 olas, patērējusi 93 kilogramus svaigas gaļas un 265 kilogramus kartupeļu, izdzērusi kafiju, kuras pagatavošanai izlietoti 5 kilogrami kafijas pupiņu, un patērējusi nedaudz vairāk par 12 kilogramiem saldumu.

Vīrs vidēji nedēļā strādā 42 stundas, viņa sieva – 33 stundas. Pārvietošanās transportā katram aizņem 10 stundas nedēļā. Sievai ēst gatavošana un dzīvokļa uzkopšana prasa vismaz 26 stundas nedēļā, bet vīrs mājas rūpēs ir iesaistīts tikai 10 stundas.

Viņu dēls skolā pavada 20 stundas nedēļā un tik pat pie TV ekrāna un datora, bet sportam velta 11 stundas nedēļā. Viņa tēvs pie televizora ekrāna pavada 14 stundas nedēļā, bet māte par trim stundām mazāk. Naktsmieram pieaugušie tērē gandrīz 60 stundas, bet viņu dēls miegam velta par 10 stundām nedēļā vairāk nekā vecāki.

Paredzams, ka vīrietis nodzīvos līdz 72 gadu vecumam, bet sieviete par 10 gadiem ilgāk - līdz 82 gadiem.

Latvijas ģimenes vidējie rādītāji ir aprēķināti, izmantojot CSP datus.

Vispasaules statistikas dienu trešdien atzīmē pirmo reizi. Statistiķu svinības notiek visās ES dalībvalstīs un apmēram 70 ANO dalībvalstīs.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !