Foto: AFI
Nākamā – 2011. – gada budžeta samazinājums varētu nedaudz pārsniegt 250 miljonus latu, trešdienas rītā intervijā Latvijas Radio apliecināja premjers Valdis Dombrovskis (JL). Tādējādi nebūs nepieciešams samazināt budžetu par 500 miljoniem latu.

Tiesa, pagaidām premjers vēl atturas nosaukt precīzu summu, par cik budžetu vajadzēs samazināt. To varēs darīt vienīgi pēc tam, kad Finanšu ministrija maijā būs prezentējusi tuvāko gadu makroekonomikas attīstības scenāriju, kā arī nākamā gada budžeta ieņēmumu nodokļu ieņēmumu projektu. "Tad mēs reāli varēsim runāt par to, cik liels būs samazinājums. Jebkurā gadījumā es prognozēju, ka tas ir zem 500 miljoniem latu," viņš norādīja, vēlāk atzīstot, ka samazinājums varētu būt mazliet virs 250 miljoniem latu.

Šādus aprēķinus var izdarīt, jo budžeta deficīts ir jāsamazina no 8,5% deficīta no IKP, līdz 6%. Šāds sarukums atbilst nedaudz virs 250 miljoniem latu.

Samazinājuma apmēri mazāki, salīdzinājumā ar iepriekš paredzēto, būs nelielāki, jo pieaugs nodokļu ieņēmumi - sava nozīme būs arī pieaugumam ekonomikā.

2010. gada budžets, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada budžetu, ir konsolidēts par 500 miljoniem latu. Konsolidācija nozīmē vienlaikus izdevumu samazināšanu un ieņēmumu palielināšanu.

Latvijas un starptautisko aizdevēju vienošanās paredz, ka 2010. gada valsts budžeta deficīts būs 8,5%, 2011. gada - 6%, savukārt 2012. gada - 3%, kas jau atbilst Māstrihtas kritērijiem, kas savukārt ir viens no kritērijiem eiro ieviešanai Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!