Foto: PantherMedia/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) izstrādātais un Latvijā akceptētais bērnu apģērbu drošības standarts aizliedz mazuļu apģērbā izmantot lentes, auklas un gumijas, kas varētu apdraudēt bērnu drošību un pat dzīvību. Par šādu apdraudējumu tiek uzskatītas arī zīdaiņu cepurītes ar aizsienamām lentītēm, kādās mazuļi Latvijā tiek tērpti paaudžu paaudzēs, piektdien raksta vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Bērna apģērba drošumu reglamentē Eiropas standarts EN 14682, kas ir spēkā jau kopš 2007. gada, laikrakstu informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses nodaļas speciālists Jānis Krastiņš. Pamatojoties uz šo standartu, Latvija ir ieviesusi savu – "LVS EN 14682:2008 Bērnu apģērba drošība. Bērnu apģērba kordas un savelces. Prasību specifikācija."

Šis standarts paredz virkni noteikumu, lai zīdaiņu un bērnu apģērbs būtu drošs, piemēram, zīdaiņu un mazuļu (līdz septiņu gadu vecumam) cepures nedrīkst būt ar lentēm, aukliņām vai savelcēm kakla daļā, savukārt lielāku bērnu (no septiņu līdz 14 gadu vecumam) cepurēs sasienamo lentīšu garums nedrīkst pārsnieg 7,5 centimentrus. Elastīgas jostas nedrīkst būt iestrādātas kapucēs vai apģērba kakla daļā. Zīdaiņu apģērbā nedrīkst arī būt savilces jostas vietā.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) uzsver, ka ir pārliecinoši pierādījumi tam, ka auklas un savelces, ja tās ir pārāk garas vai atrodas nedrošās vietās, pakļauj bērnus nopietnam riskam, dažkārt pat ar letālu iznākumu. Tās var izraisīt traumas vai nāvi, ja ieķeras vai aizķeras aiz priekšmetiem, tādiem kā spēļu laukuma aprīkojums, eskalatori, automātiskās durvis, slēpotāju pacēlāji vai velosipēdu riteņu spieķi.

Kaut arī ES dati netiek apkopoti sistemātiski, nelaimes gadījumi un ievainojumi saistībā ar auklām un savelcēm tomēr atgadās regulāri, reizēm pat līdz letāliem gadījumiem. 2002. gadā septiņās dalībvalstīs slimnīcās 150 bērni (līdz 14 gadu vecumam) vērsās ar traumām auklu dēļ.

PTAC šogad veicis pastiprinātu bērnu apģērba pārbaudi. PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde laikrakstu informēja, ka šogad veiktas 55 pārbaudes, kurās tika konstatēti arī pārkāpumi. PTAC ir sastādījis aktus, neierosinot lietvedību.

Sekot līdzi tam, kas tiek vilkts bērnam mugurā, PTAC aicina arī pašus vecākus. Speciālisti iesaka izvairīties, piemēram, no sasienamām jostām vai drēbes jostām, kas paredzētas sasiešanai apģērba priekšā un ir garākas par 36 centimetriem. Ja tās ir pārāk garas, bērns spēlējoties var aizķerties. Garas auklas bērnu apģērba mugurpusē arī var radīt savainošanās risku, jo tās var ievērties vai aizķerties autobusa vai cita transportlīdzekļa durvīs. Vajadzētu izvairīties bērnu apģērbā no auklām vai lentēm, kas karājas pie piedurknēm. Tāpat speciālisti saskata risku meiteņu sauļošanās kostīmos, kuru aizdares ērtuma dēļ ir veidotas no sasienamām aukliņām ap kaklu un mugurpusē.

Ja bērnu garderobē ir apģērbi ar lentēm, auklām, savelcēm vai gumijām, PTAC iesaka vecākiem izvērtēt iespējamo savainošās risku un nepieciešamības gadījumā aizstāt auklas ar pogām vai kādu citu aizdares veidu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!