Foto: F64
Starptautisko aizdevumu Latvija varēs atdot tikai tad, kad valsts budžetā būs pārpalikums, un līdz 2012.gadam tāds valsts budžetā nav paredzams, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Taču aizdevumu būs iespējams pārkreditēt, un Dombrovskis ir pārliecināts, ka to varēs izdarīt pat ātrāk kā līdz 2012.gadam, jo jau tagad Latvijas kredītreitingi ir uzlabojušies. Viņš ir pārliecināts, ka Latvijas reputācija arī turpmāk uzlabosies un citi aizdevēji būs gatavi aizdot Latvijai līdzekļus, lai varētu pārkreditēt starptautisko aizdevumu.

Jau vēstīts, ka valsts kontroliere Inguna Sudraba iepriekš pauda bažas, ka Latvija 2012.gadā nevarēs atdot nevienu eiro no starptautiskā aizdevuma, kā to paredz ar aizdevējiem noslēgtā vienošanās.

Latvija ar starptautiskajiem aizdevējiem ir noslēgusi līgumu, kas paredz budžeta deficītu no IKP samazināt līdz gandrīz 10% šogad, 6% - 2011. un 3% - 2012. gadā. Tādējādi tuvāko divu gadu laikā papildus jau divreiz veiktajai budžeta konsolidācijai abas reizes par 500 miljoniem latu, būs jāveic konsolidācija vai tikai izdevumu samazināšana, jo arvien noteiktāk tiek noraidīta jaunu nodokļu ieviešana vai esošo likmju palielināšana, 800 līdz 900 miljonu latu apmērā. Latvijas Banka lēš, ka nākamā gada budžeta izdevumi būs jāsamazina par 441,1 miljonu latu un to vajadzēs darīt, nepalielinot nodokļus.

Līgums ar aizdevējiem paredz, ka laikā līdz 2012. gadam Latvija vairākās kārtās saņem kopumā līdz 7,5 miljardiem eiro (5,2 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!