Foto: DELFI
Studentu protestu organizētāju tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi (ZZS) un Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi (ZZS) noslēgusies bez rezultātiem – puses nav radušas vienotu viedokli par nākamā gada budžeta finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidente Anna Cīrule pēc tikšanās žurnālistiem atzina, ka studentu prasības vēl joprojām netiek uzklausītas un kārtējo reizi saņemti solījumi tās ņemt vērā nākamajos budžetos. Taču izglītības un zinātnes ministre neuzskatot, ka kaut kas nav kārtībā un arī neplāno atkāpties.

To žurnālistiem apliecināja arī Koķe, norādot, ka no prasītajiem 11 miljoniem latu augstākajai izglītībai ir piešķirti seši miljoni latu, tāpat šogad pirmo reizi studentiem - maģistrantiem ir iespēja saņemt ievērojamas stipendijas.

Ministre noraidīja pārmetumus par nevēlēšanos tikties ar protestētājiem, norādot, ka ir gatava runāt ar katru individuāli, bet ne ar pūli. "Uz ielas jautājumus atrisināt nevar," sacīja Koķe.

Neapmierināti ar Koķes otrdien protestu laikā sniegtajiem skaidrojumiem par nākamā gada finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei, LSA grasās trešdien oficiāli pieprasīt ministres demisiju, portālu "Delfi" informēja LSA.

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītājs Jānis Krastiņš žurnālistiem atzina, ka patlaban nevar apgalvot, ka valdība neko nav darījusi augstākās izglītības un zinātnes labā. Tomēr viņš arī atzina, ka no arodbiedrību prasītā augstākajai izglītībai joprojām trūkstot seši miljoni latu, bet zinātnei - ap 400 tūkstošiem latu.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "ir meklēti risinājumi un valdība ir darījusi".

Savukārt Daudze žurnālistiem uzsvēra, ka valdošā koalīcija jau ir nākusi pretī sociālo partneru prasībām, rodot papildus finansējumu izglītībai un zinātnei, un parlaments "ir atvērts turpmākām diskusijām".

Portāls "Delfi" novēroja, ka pēc pusotrus stundu ilgas protestēšanas pie Saeimas cilvēku skaits ievērojami sarucis, taču joprojām daži simti izturīgāko prasa "atlaist Saeimu", "izslaucīt Saeimu", "atlaist Koķi" un tamlīdzīgi.

Jau vēstīts, ka otrdien aptuveni pieci tūkstoši studentu devās gājienā no Ministru Kabineta uz Saeimu, lai protestētu pret finansējuma samazināšanu izglītībai un zinātnei. Pirms tam pie Saeimas ēkas notika arodbiedrību rīkots pikets, kurā piedalījās ap 200 protestētāji.

Saeima otrdien galīgajā lasījumā skata vairāk nekā četrus mēnešus gatavoto nākamā gada budžetu projektu, kas tāpat kā 2009. gada budžetā paredz 500 miljonu latu konsolidāciju, budžeta deficītu, kā arī virkni sabiedrībā nepopulāru lēmumu, it īpaši nodokļu jomā. Valdība gan norāda, ka šajā budžeta projektā tomēr izdevies ietvert daudzas pozitīvas lietas, piemēram, izdevies saglabāt pensijas to pašreizējā apjomā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!