Foto: EPA/LETA
Nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcija iesniegusi grozījumus likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu", kas paredz iespēju apvienot vairākas tautas nobalsošanas vienā dienā, rīkojot tās ne biežāk kā divas reizes kalendārā gada laikā uzreiz par vairākiem jautājumiem - vienu reizi pirmajā pusgadā un vienu reizi otrajā pusgadā.

Ja attiecīgajā pusgadā notiek Saeimas, Eiropas Parlamenta vai pašvaldību vēlēšanas, tad tautas nobalsošanas tiek rīkotas reizē ar tām, paredz sagatavotie likuma grozījumi.

Minētā kārtība netiktu attiecināta uz tautas nobalsošanu, kas tiek rīkota, ja ierosināta Saeimas atlaišana, jo šajā gadījumā nobalsošanai jānotiek pēc iespējas ātrāk.

Likumprojekta pieņemšanas gadījumā pilsoņiem būtu jau iepriekš zināmi divi datumi gadā, kuros notiek tautas nobalsošanas (ja kāda ir ierosināta) un ir iespēja paust savu viedokli par kādu sabiedrībai attiecīgajā brīdī būtisku likumdošanas iniciatīvu, norāda likumprojekta autori. Tas, pēc viņu domām, palielinātu pilsonisko aktivitāti un pilsoņu tiešu iesaisti valstij svarīgu lēmumu pieņemšanā, kas varētu novest pie būtiska ticības pieauguma valstij. Tieši iedzīvotāju ticības valstij trūkums šobrīd, daudzu sabiedrības pētnieku skatījumā, ir viena no būtiskākajām Latvijas problēmām, paziņojumā norāda VL-TB/LNNK.

Par VL-TB/LNNK likumprojekta nodošanu komisijām Saeima balsos 5.maijā.

No 11.maija līdz 9.jūnijam notiks parakstu vākšana par VL-TB/LNNK rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas noteiks, ka valsts un pašvaldību dibinātajās skolās mācības notiek tikai valsts valodā.

Savukārt paraksti par Valsts prezidenta Valda Zatlera apturēto pabalstu likumu grozījumu atcelšanu referendumā tiks vākti no 18.maija līdz 16.jūnijam. Jau ziņots, ka pēc Saeimas 37 opozīcijas deputātu ierosinājuma Valsts prezidents uz diviem mēnešiem ir apturējis grozījumu likumā "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", grozījumu likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un grozījumu likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" publicēšanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!