Bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris un kādreizējais aizsardzības ministru padomnieks Gaidis Andrejs Zeibots Valsts prezidenta Valda Zatlera izvirzīto nākamo NBS komandiera amata kandidātu Raimondu Graubi raksturo kā spējīgu, inteliģentu un mierīgu.

Kā norādīja Zeibots, "Raimonds [Graube] jau četrus gadus ir bijis NBS komandieris un ar to viņš jau ir parādījis, ka ir spējīgs un ka var to darīt. Šajā amatā es viņu nomainīju un man bija ļoti viegli strādāt, jo Raimonds bija sagatavojis gan plānus, gan programmas, un man atlika tikai viņas vairāk vai mazāk realizēt dzīvē".

Graube ir mierīgs, inteliģents cilvēks, kurš prot runāt gan ar padotajiem, gan priekšniecību, sacīja Zeibots. Viņš uzsvēra, ka Graube nekad nekaunas atzīt, ja kaut ko nezina vai nav pārliecināts.

Jautāts, kādi ir pirmie un svarīgākie darbi, kas Graubem būtu jāpaveic, ja Saeima viņu apstiprinātu NBS komandiera amatā, Zeibots vispirms atzīmēja, ka šis ir smags laiks - finansējums nozarei ir samazināts un aizgājuši ļoti daudzi labi cilvēki, kas bruņotajiem spēkiem bija vajadzīgi. "Raimondam būs jākonsolidē un jādomā, kā atgūt aizsardzības sistēmas un NBS prestižu", kāds tas, pēc Zeibota teiktā, bijis pirms aptuveni astoņiem gadiem.

Kā ziņots, pats Graube savu redzējumu par armijas attīstību un turpmākajām darba prioritātēm publiski būs gatavs paust tikai pēc tam, kad Saeima viņu apstiprinās amatā un viņš oficiāli būs pārņēmis bruņoto spēku komandiera pilnvaras.

Kā sacīja Graube, savu redzējumu viņš esot gan izpaudis Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdē, taču publiski to vēl nav gatavs darīt. Viņaprāt, būtu nekorekti patlaban izvirzīt kādas prioritātes, jo pašreizējais NBS komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs savu amatu pildīs vēl četrus mēnešus. Pēc Graubes teiktā, Maklakovam vēl ir jāstrādā un viņš to dara labi un profesionāli.

Graube atzina, ka laiki ir grūti un to pamana arī pašreizējais komandieris, jo armijas budžets ir samazināts un šis esot krīzes izdzīvošanas periods, kurā sistēmai ir jāsaglabā stabilitāte un lietu nepārtrauktība.

Graube arī atzīmēja, ka šī ir pirmā reize, kad NBS komandiera amata kandidāti tiek vērtēti arī NDP sēdē, un tas tiek darīts ļoti savlaicīgi.

Kā ziņots, Zatlers šodien nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS), rosinot NBS komandiera amatā apstiprināt brigādes ģenerāli Graubi, informēja Valsts prezidenta Preses dienests.

NDP sēdē vakar tika vērtēti četri kandidāti - bijušais Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības NATO militārais pārstāvis Graube, kurš jau iepriekš bijis arī NBS komandieris, bijušais NBS komandiera vietnieks un pašreizējais militārais pārstāvis Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā NATO Juris Kiukucāns, Baltijas Aizsardzības koledžas komandieris Gundars Ābols un NBS Apvienotā štāba priekšnieks Andis Dilāns.

Šobrīd Graube pilda Aizsardzības ministrijas (AM) izpildsekretāra pienākumus militāro spēju attīstības jautājumos. Pirms tam viņš bijis Latvijas militārais pārstāvis NATO, divus gadus pildījis AM NATO integrācijas izpildsekretāra amata pienākumus un četrus gadus strādājis arī NBS komandiera amatā, informēja AM Militāri publisko attiecību departamentā.

Aģentūras LETA arhīva dati liecina, ka Graube dzimis 1957.gada 28.februārī Rīgā, ir precējies un ģimenē audzina divus bērnus. Militāro karjeru viņš sācis 1991.gadā, strādājot Zemessardzes štāba bataljonā, bijis rotas komandiera vietnieks un rotas komandieris.

1995.gadā Graube kļuvis par Zemessardzes štāba priekšnieku, 1998.gadā Saeima viņu uz četriem gadiem iecēlusi par Zemessardzes komandieri, bet gadu vēlāk Saeima viņu jau apstiprinājusi NBS komandiera amatā.

Arhīva dati arī liecina, ka 2001.gadā divu partiju Saeimas frakcijas deputāti nosūtījuši Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai vēstuli ar lūgumu izvērtēt Graubes atbilstību ieņemamajam amatam, jo viņš nebija spējis novērst ārpusreglamenta attiecības bruņotajos spēkos.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !