Foto: stock.xchng
Laikraksta "Diena" sarīkotajā erudīcijas testā ārkārtas vēlēšanu startējušo partiju līderiem izrādījās, ka sniegt pareizas atbildes uz 30 vispārējās erudīcijas jautājumiem nespēja neviens, bet visvairāk punktu ieguvis eksprezidents Valdis Zatlers (ZRP) un 10.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Ābotliņa (V), un Zaļo un Zemnieku savienības līderis Raimonds Vējonis, pirmdien vēsta laikraksts "Diena".

"Diena" rīkoja partiju līderu erudīcijas testu, lai pārbaudītu, cik daudz zina Latvijas redzamākie politiķi, un izrādījās, ka partiju līderu zināšanas par dažādiem jautājumiem ir atšķirīgas.

Viens no viņiem labi pārzina kultūras jautājumus, bet nezina, kāda ir Latvijas teritorijas platība. Cits savukārt zina Latvijas teritorijas platību, bet nevar nosaukt Latvijas himnas autoru. Pilnīgi precīzi nosaukt visus kontinentus var tikai viens no sešiem - dažs uzskata, ka Amerika ir viens kontinents, citi kā atsevišķus kontinentus min Eiropu un Āziju, vēl kāds aizmirst par Antarktīdu.

Testa jautājumus laikraksts  veidoja par plašu tēmu loku, kā informācijas avotu izmantojot internetā pieejamos resursus, kā arī grāmatā "Gribi būt miljonārs" ievietotos pašu vieglāko līmeņu jautājumus. Visiem partiju līderiem tika uzdoti vieni un tie paši jautājumi, katrs politiķis tika intervēts atsevišķi un klātienē, izslēdzot iespēju "špikot". Tika intervēti sešu lielāko partiju līderi - Zatlera Reformu partijas priekšsēdis Valdis Zatlers, "Vienotības" priekšsēde Solvita Āboltiņa, Zaļo un Zemnieku savienības priekšsēdis Raimonds Vējonis, "Saskaņas centra" priekšsēdis Nils Ušakovs, VL-TB/LNNK premjera kandidāts Gaidis Bērziņš, kurš Roberta Zīles vietā pašlaik darbojas VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāja amatā, kā arī Šlesera Reformu partijas LPP/LC priekšsēdis Ainārs Šlesers.

Atbildes liecina, ka visgrūtāk gājis ar jautājumiem par kultūru, dažus paklupinājuši jautājumi par ģeogrāfiju. Daži politiķi laikrakstam arī atklāti "atzinuši", ka literatūra un māksla nav viņu stiprā puse, citi atkal atzīst, ka neveikli jūtas jautājumos par skaitļiem un cilvēku uzvārdiem. Pilnīgi precīzi vismaz uz pusi no jautājumiem atbildēja trīs -  Zatlers,  Āboltiņa un  Vējonis.

Testā jautāts, piemēram, par Latvijas teritoriju platību, garāko upi Latvijā, Gaiziņa augstumu, cik zobu ir cilvēkam, kas ir marīnisti, kas ir Aleksandrs Čadarainis, lūgts nosaukt divas režisora Alvja Hermaņa izrādes, augstāko celtni Rīgā, kur atrodas vulkāns Etna, kas ir šedevra Mona Līza autors, kāds bija Artūra Irbes pirmais NHL klubs un citi, kopumā 30 jautājumi.

Rezultāti:

1. vieta. Valdis Zatlers. Precīzas atbildes - 21, daļēji precīzas atbildes - 3, neprecīzas atbildes - 6 = 22,5 punkti

2. vieta. Solvita Āboltiņa. Precīzas atbildes - 19, daļēji precīzas atbildes - 2, neprecīzas atbildes - 9 = 20 punktu

3. vieta. Raimonds Vējonis. Precīzas atbildes - 17, daļēji precīzas atbildes - 3, neprecīzas atbildes - 10 = 18,5 punkti

4. vieta. Nils Ušakovs. Precīzas atbildes - 14, daļēji precīzas atbildes - 6, neprecīzas atbildes - 10 = 17 punktu

5. vieta. Ainārs Šlesers. Precīzas atbildes - 10, daļēji precīzas atbildes - 2, neprecīzas atbildes - 18 = 11 punktu

6. vieta. Gaidis Bērziņš. Precīzas atbildes - 7, daļēji precīzas atbildes - 6, neprecīzas atbildes - 17 = 10 punktu

* Par precīzām atbildēm "Diena" piešķīra vienu punktu, par daļēji precīzām - 0,5 punktus

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!