Igaunijas valsts tuvākajā nākotnē plāno noslēgt unikālu vienošanos ar "Microsoft", kas, starp citu, padarīs kompānijas programmatūru piemērotāku Igaunijai, otrdien vēsta laikraksts "Postimees".
Igaunijas informāciju tehnoloģiju (IT) speciālisti tomēr uzskata, ka vienošanās ir dīvaina un rada pārāk ciešas saites ar vienu kompāniju, lai gan tās tekstā nav apgalvots, ka citu kompāniju līdzdalība tiktu izslēgta.

Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrija ar šo vienošanos vēlas panākt situāciju, kad, iegādājoties datoru vai ierīkojot pastāvīgu interneta pieslēgumu, cilvēki par zemām cenām varētu nomāt "Microsoft" programmatūru.

"Microsoft" ar šo vienošanos apņemtos jau šā gada rudenī sākt iznomāt programmatūras licences.

Vienošanās arī ietver vairākus pasākumus, kas pašlaik jau ir veikti. Piemēram, ir noteikts, ka "Microsoft" tulko savus produktus igauņu valodā. Šobrīd igauņu valodā jau ir iztulkots "Windows" un "Office".

Igaunijas IT speciālisti arī apšauba vienošanās nosacījumu, kurš uzliek "Microsoft" par pienākumu atklāt savus programmatūras izejas kodus Igaunijas valstij.

Vienošanās arī paredz aktīvāku cīņu pret programmatūras pirātismu.

Igaunijas IT eksperti iesaka valstij pievērst lielāku uzmanību bezmaksas programmatūrai, tā vietā, lai slēgtu līgumus ar "Microsoft". IT koledžas lektors Linnars Vīks norāda, ka valstij būtu jārada vienādas iespējas bezmaksas programmatūrai un maksas programmatūrai, jo valsts finansētās skolas un augstskolas māca speciālistus tikai darbam ar "Microsoft" programmatūru.

Pēc Vīka vārdiem, bezmaksas programmatūras īpatsvara palielināšana arī būtu izdevīga Igaunijas ekonomikai, jo tā radītu jaunas darba vietas un nauda paliktu Igaunijā, nevis aizplūstu uz ārvalstīm, palielinot ārējās tirdzniecības deficītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!