Daudziem mājās ir datori. Cits datoru lieto dažādu tekstu sagatavošanai, cits to izmanto sērfošanai internetā, cits vienkārši kā izklaides iespēju, spēlējot dažādas spēles un izbaudot datora sniegtās multimediju iespējas. Šoreiz žurnāls NEXT veica Latvijā ražoto spēļu datoru testu.
Uzmanību - konkurss!

NEXT un DELFI pasludina tehnoloģiski saulainu un jauku vasaru – komentē šo ‘apskatu’ un tiec pie balvas. Proti, interesantākā komentāra autors saņems balvu – žurnāla NEXT abonementu 3 mēnešiem (jūlijam, augustam un septembrim)!

Balsot par komentāriem var katrs komentāru lasītājs, pēc tam NEXT un DELFI kopīgiem spēkiem noskaidros interesantākā komentāru. Lai uzvarētājs būtu vieglāk sakontaktējams, neaizmirstiet komentāram pievienot savu e-pasta adresi.

“Labākie komentāri (labākie - nebūt ne tikai tie kas liela) tiks publicēti žurnāla NEXT nākamā numura vēstuļu sadaļā”, DELFI apliecināja NEXT galvenais redaktors Uģis Kocers.

Par testu

Kā zināms, spēļu datoram ir īpašas prasības, kas parasti ir ievērojami augstākas nekā standarta biznesa vajadzībām atbilstošam datoram. Procesors parasti ir tikko kā parādījies veikalu plauktos, bet video karte vien maksā tikpat daudz kā sekretāres dators jūsu darbavietā. Nemaz nerunājot par audio sistēmām, kur vairs nepietiek ar diviem skaļruņiem, nu to ir četri, pieci un pat seši, kas liek rībēt logu rūtīm un kaimiņiem naktīs klauvēt pie geimera durvīm.

Lai neierobežotu datoru firmu piedāvājumu, bet vienlaikus saglabātu salīdzināšanas iespēju, žurnāla redakcija noteica minimālās spēļu datora aparatūras prasības, un tās bija: vismaz Pentium 4 1,4 GHz vai analogs procesors, vismaz 256 MB operatīvās atmiņas, 40 GB liels cietais disks, 3D videokarte, vismaz 17 collu ekrāns, kā arī CD-ROM, skaņas karte, skandas, tīkla karte un modems. Tas, protams, nav sistēmas jaudas minimums, kas tiek rakstīts uz spēļu diskiem, taču spēļu cienītāji zinās, ka šie dati parasti ir vismaz jādubulto. Prasība bija datorā uzstādīt operētājsistēmu Windows 2000 - tā ir stabila operētājsistēma un varēja izturēt NEXT darbinieku ārdīšanos. Cenu ierobežojums netika noteikts, jo galu galā mēs gribam, lai vācu lidmašīna datorspēlē lidotu, nevis kratītos starp kantainie

Pēc NEXT uzaicinājuma vērtēšanai tika iesniegti firmu EET, ELKO, ELKOR, Microlink, M. Shafro un Proline ražotie spēļu datori. Un, lūk, ko mēs ieraudzījām - sešus datorus ar 1,6 - 2,2 GHz procesoru takts frekvenci, operatīvās atmiņas apjomu no 256 līdz 512 MB, dažādām, pārsvarā GeForce3 un GeForce4, videokartēm. Piedāvāto datorkomplektu (dators, ekrāns, tastatūra, pele un skandas) cenu dažādība bija visai iespaidīga - robežās no 700 līdz 1600 latiem.

Divpadsmit kartona kastes, vairāki desmiti mazāku kārbu, vadi, skandas, monitori, lietošanas instrukcijas, instalāciju diski - kopā seši 2002. gada marta Latvijas labākie datori, cits par citu jaudīgāki, cits par citu dārgāki, stāvēja uz redakcijas galdiem. Seši, katra īsta geimera sapņu datori.

Novērtēšanas kritēriji

Kopējais katra datora novērtējums šajā testā sastāv no divām daļām: testos iegūtajiem rezultātiem (šie rezultāti iegūti, lietojot dažādas testa programmas) un redakcijas darbinieku vērtējuma, ņemot vērā izskatu un izjūtas, kas rodas, spēlējot spēles uz katra testētā datora. Kopvērtējumā tehnisko testu rezultāti veido 60 procentus no galīgā vērtējuma, bet redakcijas darbinieku katra datorkomplekta vizuālais un funkcionālais novērtējums - 30 procentus no galīgā vērtējuma. Tāpat datoru testa vērtējumā ņēmām vērā arī datora komplektāciju piegādes brīdī - cik un kādās kastēs ir iesaiņots dators, kāda dokumentācija un instrukcijas nākamajam datora saimniekam ir iekļautas, vai ir un kā ir instalēta nepieciešamā programmatūra.

Tā kā izmaksas (kaut nedaudz) arī ietekmē konkrēta modeļa izvēli, tad kopējā novērtējumā datorkomplekta cenas novērtējums veido 10 procentus.

Datora testēšanā tika izmantotas četras pietiekami jaunas un rijīgas (apjomīgus resursus prasīgas) spēles. Tom Clancy's Ghost Recon - 3D taktiskā šaudīšanās spēle, kuras daudzie kustīgie objekti un to detalizācijas pakāpe ir īsts pārbaudījums spēļu datoram. Gothic - 3D RPG (Role playing game) spēle. Rally Trophy - jauna, ļoti atraktīva rallija spēle, kas deva iespēju noteikt, kurš dators vislabāk spēj parādīt, piemēram, automobiļu sadursmi, kurā lido pa gaisu auto daļas, kūp dūmi un griežas putekļi. Un visbeidzot IL-2 Sturmovik - aviācijas simulators, Otrais pasaules karš, krievi un vācieši - spēle, kurā skaistas ir ne tikai lidmašīnas un mākoņi, bet arī meži, ezeri, armijas bāzes ar steidzīgiem kravas automobiļiem.

Testā piedalās:

    EET Ezis
    Microlink Cosmix P4
    ELKO Solo
    Proline Multimedia Warior
    ELKOR Extreme 4P2G0D SE
    M.Shafro Pentium 4 DeLux

Sekojiet sadaļām:

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!