Foto: F64
Neviens no vadošo sešu politisko partiju ekonomikas lietpratējiem nezina, cik mājsaimniecībai jāmaksā par elektroenerģiju, liecina laikraksta „Diena” testa rezultāti. Pirmsvēlēšanu diskusijas ietvaros, ko rīkojis laikraksts, politiķiem notikusi improvizēta zināšanu pārbaude par ekonomikas jautājumiem.

Uz jautājumu, cik maksā elektrība mājsaimniecībā par 100 kilovatstundām, jeb, citiem vārdiem, kāds pašlaik ir iedzīvotājam maksājamais tarifs, „tēvzemietis" Kaspars Gerhards atbildējis 3,6 lati, „saskaņietis" Vadims Jerošenko - ap trim latiem, PCTVL pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs - 3,19 latus, „vienotībnieks" Artis Kampars - 7,34 latus, „zaļzemnieks" Mārtiņš Roze teicis - kādi trīs lati, bet „lablatvijietis" Mārtiņš Zemītis atklāti attraucis, ka nezina.  Pareizā atbilde ir 7,43 lati, tātad ekonomikas ministram Kamparam ir diezgan tuva nojausma par elektrības cenu.

Toties uz otru „Dienas" testa jautājumu, cik liels PVN ir elektrībai, Kampars un Zemītis atbildējuši 21%, lai gan patiesā atbilde ir 10%, jo tieši pašlaik dienaskārtībā ir jautājums par iespējamo PVN likmju izlīdzināšanu, tai skaitā pazeminātās likmes energoresursiem. Pārējie politiķi atbildējuši pareizi.

Toties uz trešo testa jautājumu, cik liels 2009.gadā bija ražošanas īpatsvars Latvijas iekšzemes kopproduktā, saņemtas dažādas atbildes, kuras visas ir samērā tuvu patiesajiem 11,9%. Gerhards teicis - 17%, Jerošenko - ap 10%, Mitrofanovs - ap 12%, Kampars - 12%, Roze - 15%, Zemītis - no 10 līdz 15%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!