Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess nebrauks uz Pekinu, lai klātienē noskatītos olimpisko spēļu atklāšanas un slēgšanas ceremonijas, jo tajā laikā būšot aizņemts.
Igaunijas prezidenta kanceleja pirmdien uz jautājumu atbildēja, ka Ilvesa darba kārtība augustam sastādīta jau pirms pāris mēnešiem, un tā neļaujot viņam doties ne uz olimpiādes atklāšanas, ne slēgšanas ceremoniju.

"Bet tieši uz tām [ceremonijām] valstu vadītājus arī aicina," sacīja Ilvess.

"Bet just līdzi, es ceru, lieliskajam mūsu sportistu sniegumam es varēšu arī pie televizora," piebilda Igaunijas prezidents.

Viņš nosauca par nožēlas vērtu vardarbības uzliesmojumu Tibetā un uzsvēra, ka redz problēmas risinājumu mierīgā dialogā.

"Gribētos ticēt, ka Ķīna, nonākot vispārējās uzmanības centrā pirms olimpiskajām spēlēm, pratīs uz šajā valstī pēdējos gados notikušo lielo pārmaiņu fona atrast elastīgus un augstsirdīgus sarežģītu problēmu risinājumus," teica Ilvess.

Viņš pauda cerību, ka tas notiks saskaņā ar starptautiski pieņemtām normām un cieņas pret cilvēktiesībām garā.

Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips pagājušajā nedēļā paziņoja, ka dosies noskatīties Pekinas olimpiādi atvaļinājuma laikā kopā ar ģimeni un uz sava rēķina. Viņš teica, ka neplānojot apmeklēt atklāšanas ceremoniju, taču to neesot jāuzskata par boikotu.

Saistībā ar Ķīnā notiekošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, tostarp represijām pret tibetiešiem, pēdējā laikā izskan aicinājumi pasaules valstu un valdību vadītājiem boikotēt Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju.

Vasaras olimpiskās spēles Pekinā notiks no 8. līdz 24.augustam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!