Lietuvā aizvadītajā nedēļas nogalē nodibināta Žemaišu partija, kuras biedri vēlas, lai viņu dzimšanas apliecībās tiktu ierakstīta tautība "žemaitis", lai žemaišu izloksne tiktu atzīta par valodu un lai Žemaitijas novads tiktu apstiprināts kā oficiāla administratīvi teritoriālā vienība, atsakoties no esošajiem apriņķiem. Vienlaikus partijas dibināšanas iniciatori uzsvēruši, ka nebūt nevēlas graut Lietuvas teritoriālo vienotību.
Žemaitija ir viens no Lietuvas etnogrāfiskajiem reģioniem, kas robežojas ar Kurzemi un Zemgales rietumu daļu Latvijā.

Par Žemaišu partijas dibināšanu sanāksmē Klaipēdas Zvejnieku namā balsoja gandrīz 600 cilvēki. Lai tā tiktu reģistrēta Tieslietu ministrijā, dibinātājiem jāpierāda, ka viņu iniciatīvu ar saviem parakstiem atbalsta vismaz 1000 cilvēki, bet, kā laikrakstam "Vakaru ekspresas" sacījuši partijas veidošanas iniciatori, faktiskais partijas dibinātāju skaits pārsniedzot 1100.

Par jaunās partijas priekšsēdētāju vienbalsīgi ievēlēts viens no pazīstamākajiem žemaišu aktīvistiem, kādreizējais prezidenta Rolanda Paksa līdzgaitnieks, klaipēdietis Egidijs Skarbaļus.

Žemaišu partijas līderi neslēpj, ka gatavojas balotēties arī rudenī paredzētajās Seima vēlēšanās. Tomēr komentētāji skeptiski vērtē tās iespējas iekļūt Seimā, jo tad partijai jāiegūst vismaz 5% Lietuvas vēlētāju atbalsts.

Kā izteicies Skarbaļus, Žemaitijas reģiona nodokļu maksātāji dod būtisku pienesumu Lietuvas budžetā, jo novada teritorijā atrodas gan Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca, gan Klaipēdas osta un citi lieli uzņēmumi, tomēr Žemaitijas teritorijā atgriežas tikai neliela daļa šo līdzekļu.

Viņaprāt pašreizējais Lietuvas sadalījums apriņķos ir neloģisks un pārāk sīks, turklāt Žemaitija šobrīd sadalīta pat starp trim apriņķiem. "Visloģiskāk būtu dalīt Lietuvu pēc vēsturiskā un etnogrāfiskā principa - kā citās Eiropas valstīs. Bet neviens žemaitis nekādā ziņā nav runājis par atdalīšanos no Lietuvas," jaunās partijas vadītājs sacījis laikrakstam "Lietuvos žinios".

Runādams par žemaišu izloksni, Skarbaļus paudis pārliecību, ka tai jāiegūst valodas statuss. "Pašlaik taču lielākā daļa ierēdņu Žemaitijā savā starpā sarunājas žemaitiski un līdz ar to pārkāpj Valsts valodas likumu, kas reglamentē lietuviešu valodas lietošanu. Mēs šo kļūmīgo situāciju gribam labot," viņš paziņojis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!