Simtiem geju pāru Apvienotajā Karalistē tuvāko nedēļu laikā plāno oficiāli reģistrēt savas attiecības, jo pēc desmitiem gadu ilgām protesta akcijām beidzot tiks ieviestas izmaiņas likumā, kas pieļauj šādu rīcību, informē ārvalstu prese.
Pašlaik jau pieteiktas 1 200 reģistrācijas ceremonijas, liecina ziņu aģentūras BBC visā valstī apkopotie dati. Geji Lielbritānijā attiecības var reģistrēt, sākot no pirmdienas rīta.

Ziemeļīrijā viendzimuma pāru attiecības kļūs likumīgas no 19.decembra, nākamajā dienā tai seko Skotija, savukārt 21.decembrī geju attiecības varēs reģistrēt Anglijā un Velsā.

Likumā noteikts, ka pāriem, kas vēlas veidot ģimeni, jāreģistrē sava vēlme vietējā pašvaldībā. Atšķirībā no laulības, oficiāla reģistrācija nav jāveic publiski.

Amatpersonas jau pieņēmušas simtiem pieteikumu. Piemēram, Braitonā līdz gada beigām tiks novadītas 198 ceremonijas, un kopumā nākamajos mēnešos pieteiktas 510 ceremonijas.

Vēl īpaši liela interese par viendzimuma pāru reģistrācijas ceremonijām ir bijusi Londonā, Mančestrā, Birmingemā, Ņūkāslā un Edinburgā.

Vienlīdzības ministre Mega Munna paredz, ka pirmajā gadā pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā savas attiecības reģistrēs aptuveni 4 500 viendzimuma pāru.

“Šis likums ir ļoti nozīmīgs, jo oficiāli tiek atzītas attiecības, kas līdz šim likuma acīs bija neredzamas,” viņa saka.

“Mēs zinām, ka ir cilvēki, kas bijuši kopā pat 40 gadus un visu šo laiku gaidījuši šādu izdevību. Tagad viņiem ir iespēja beidzot reģistrēt savas attiecības.”

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!