Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International" apsūdzējusi Izraēlu tīšos uzbrukumos Libānas civiliedzīvotājiem nesenajā konfliktā ar Libānā bāzēto grupējumu "Hizbollah".
Kā teikts trešdien publicētajā organizācijas ziņojumā, no 12.jūlija līdz 14.augustam Izraēlas aviācija veikusi vairāk nekā 7000 uzlidojumu Libānas teritorijai, bet vēl aptuveni 2500 triecienus tai devusi Izraēlas kara flote.

Libānā šai laikā nogalināti vairāk nekā 1100 cilvēki - pārsvarā civiliedzīvotāji, no kuriem trešā daļa ir bērni, bet ievainoti vairāk nekā 4000 cilvēku. Gandrīz miljonam cilvēku - aptuveni ceturtajai daļai Libānas iedzīvotāju - karadarbības dēļ nācies pamest savas mājas.

"Amnesty International" norāda, ka lielai daļai triecienu nav bijis "acīmredzamas stratēģiskas nozīmes", tie bijuši "apzināti, nesamērīgi un veikti, nešķirojot militāros un civilos mērķus".

Organizācija atgādina, ka saskaņā ar Izraēlas militāro stratēģiju Libānā jau konflikta sākumā sagrautas "tūkstošiem māju, daudzi tilti, ceļi, ūdensapgādes objekti un degvielas noliktavas".

"Attiecībā uz uzbrukumiem Libānas infrastruktūrai Izraēla ir pārkāpusi aizliegumu par nesamērīgiem un pārmērīgiem uzbrukumiem. Izraēla arī varētu būt pārkāpusi citus aizliegumus, ieskaitot tiešu mērķēšanu pret civiliem objektiem. Šie pārkāpumi ir noziegumi."

Artilērijas apšaudēs un gaisa uzlidojumos apzināti iznīcināti ne tikai pārtikas veikali, bet arī bloķēti palīdzības konvoji, apzināti apturēts slimnīcu darbs un iznīcinātas ūdensapgādes un elektrības apgādes sistēmas, lai piespiestu cilvēkus bēgt.

"Pierādījumi skaidri liecina, ka sabiedrisko iestāžu, enerģētikas sistēmu, civiliedzīvotāju māju un infrastruktūras plašie postījumi ir apzināta un tieša militārās stratēģijas daļa, nevis netieši blakus postījumi," teikts organizācijas paziņojumā.

Izraēlas bombardēšanā pilnībā vai daļēji iznīcināta 31 sabiedriski svarīga ēka, sākot ar lidostām un beidzot ar elektrostacijām, ūdensapgādes un kanalizācijas pārstrādes stacijām. Uzlidojumos iznīcināti vai nopietni bojāti 80 tilti un 94 autoceļi.

Sabombardētas vairāk nekā 25 degvielas uzpildes stacijas un 900 citi uzņēmumi, kā arī vairāk nekā 30 000 māju, biroju un veikalu nolīdzināti līdz ar zemi.

"Izraēlas valdība vairākkārt apgalvoja, ka mērķēts tikai uz "Hizbollah" pozīcijām un atbalsta vietām un ka postījumi civilai infrastruktūrai bijuši nejauši vai arī radušies no tā, ka "Hizbollah" izmanto civiliedzīvotājus kā dzīvo vairogu. Taču uzbrukumu veids un apmērs, kā arī civilo upuru skaits un postījumi šos apgalvojumus padara tukšus," teikts ziņojumā.

Mēnesi ilgās karadarbības postījumi Libānā sasniedz aptuveni 3,5 miljardus ASV dolāru (1,91 miljardus latu).

Ziņojums balstīts uz "Amnesty International" delegācijas konstatējumiem Libānā.

"Amnesty International" arī aicināja ANO nekavējoties veikt neatkarīgu izmeklēšanu, lai izvērtētu neseno Izraēlas un "Hizbollah" konfliktu un abu pušu pieļautos starptautisko likumu pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!