Gruzijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji atzinuši, ka gruzīnu armija ir izmantojusi kasešbumbas Dienvidosetijā, taču tās esot lietotas tikai pret Krievijas karaspēka daļām, otrdien ziņo aģentūra "Interfax".
"Sistēma "Gradlar" tika izmantota pret Krievijas armijas daļām, kā arī, posmā no Rokas tuneļa līdz Zaras ceļam [Dienvidosetijas teritorijā], pa militārajām kolonnām, kas virzījās uz Gruzijas pusi. Sistēma "Gradlar" nav izmantota Šindisi ciemā ne karadarbības laikā, ne pēc tam," teikts ministrijas paziņojumā.

Tādējādi Gruzija atbildējusi uz "Human Rights Watch" izteiktajām apsūdzībām par to, ka gruzīnu armija izmantojusi kasešbumbas pret civilajiem objektiem un iedzīvotājiem.

"Gradlar" raķešu sistēma ļauj raidīt "Grad" vai "Lar" tipa raķetes ar kasešbumbu pildījumu līdz pat 45 kilometrus tālu. Īpašas modifikācijas ļauj to izmantot ne vien pret dzīvo spēku, bet arī pret transportlīdzekļiem un aizsargbūvēm.

Katrā kasešbumbā atrodas no diviem līdz sešiem simtiem mazāka izmēra spridzekļu, kas pildīti ar asām metāla šķembām. Kasešbumbai detonējot, tās saturs tiek izkaisīts plašā teritorijā, turklāt aptuveni 10% pildījuma nesprāgst. Nesprāgušās mazās bumbas var izskatīties līdzīgas dzērienu bundžiņām vai arī putekļainiem akmeņiem. Katra mīna ir pietiekami spēcīga, lai sprādzienā smagi sakropļotu pieaugušu cilvēku vai nogalinātu bērnu. Starptautiskie likumi aizliedz šādu ieroču izmantošanu civiliedzīvotāju apdzīvotās zonās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!