Kāds Bulgārijas pilsētas Plovdivas iedzīvotājs uzstādījis jaunu asinīs konstatētā alkohola sastāva Eiropas "rekordu" - 9,14 promiles -, pārspējot līdzšinējo Latvijai piederošo "sasniegumu", trešdien no Sofijas ziņo Belgradas aģentūra "Tanjug".
Par dzīvībai bīstamu tiek uzskatīta alkohola koncentrācija, kas sasniedz piecas promiles.

Bulgāru mediķiem fiksēt šo "rekordu" palīdzējusi tikai nejaušība. 67 gadus veco pilsētas iedzīvotāju Petrovu ielu krustojumā notrieca automobilis, un cietušais tika nogādāts slimnīcā. Sākotnēji ārsti neticēja iegūtajiem analīžu rezultātiem un atkārtoja tās piecas reizes.

Saskaņā ar toksikoloģijas ekspertu vērtējumu vīrietis izdzēris vismaz divus litrus 40 grādīga alkoholiskā dzēriena.

Iepriekšējais 2003.gadā fiksētais Eiropas "rekords" - 7,22 promiles - piederēja Latvijas pilsonim.

Kā ziņots, 2003.gada decembrī britu ziņu aģentūra "BBC NEWS" (BBC) pievērsa uzmanību ziņai par 40 gadus veco Jelgavas iedzīvotāju Igoru, kurš izdzīvojis par spīti tam, ka viņa asinīs konstatētas 7,22 promiles alkohola.

BBC citēja Igora teikto, ka viņš dzēris, jo viņu pametusi sieva, bet sieva viņu pametusi tādēļ, ka viņš dzēris. "Pēdējais, ko es atceros pirms samaņas zaudēšanas, bija pudele mājās gatavota alkohola," BBC citē Igoru.

Igors no Rīgas autoostas perona tika nogādāts reanimācijā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, šis nav lielākais alkohola reibums, kāds pēdējos gados konstatēts cilvēkam Latvijā. 2001.gada februārī Alūksnes rajona Alsviķos miris tika atrasts 30 gadus vecais Andrejs C. Viņa organismā konstatēja 8,25 promiles alkohola.

Kā skaidro mediķi, parasti jau 4-5 promiles alkohola organismā ir cilvēkam nāvējoša deva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!