Datu sagrozīšanā apsūdzētais britu klimatologs, kurš esot slēpis faktus, kas liecina, ka klimata izmaiņas nav tik dramatiskas, kā tiek uzskatīts, uz laiku atkāpies no amata.

Austrumanglijas universitātes (UEA) Klimata pētniecības nodaļas direktors Fils Džonss atkāpies no amata, reaģējot uz skandālu, kuru izraisīja atklātībā nonākusī viņa e-pasta sarakste.

Džonss ir viens no vadošajiem pētniekiem, kurš uztur teoriju par cilvēka radītām klimata izmaiņām. Viņa vadītās nodaļas datubāze, kas satur datus par temperatūras izmaiņām, kalpojusi par vienu no svarīgākajiem pamatojumiem šobrīd notiekošas globālās sasilšanas pierādīšanai.

Taču pagājušajā mēnesī atklātībā nonākušās e-pasta vēstules liecina, ka Džonss un daži citi viņa kolēģi, iespējams, kļuvuši tik pārliecināti par savu hipotēzi, ka no objektīviem pētniekiem pārvērtušies politiskas kampaņas dalībniekos.

Vienā no vēstulēm Džonss plātījies, ka izmantojis statistiskus "trikus", lai noslēptu acīmredzamus datus par globālās temperatūras pazemināšanos. Citā viņš ieteicis labāk iznīcināt izejas datus nekā tos nodot skeptiķiem, bet trešajā - boikotēt zinātniskos žurnālus, kuri iedrošinājušies publicēt rakstus, kas apgāž viņa hipotēzi.

Pats Džons apgalvo, ka viņa e-pasta vēstules esot izrautas no konteksta.

"Vārds "triks" te lietots sarunvalodas nozīmē, apzīmējot atjautīgu risinājumu. Ir smieklīgi pieņemt, ka tas attiecas uz kaut ko nepiedienīgu," norādīja datu sagrozīšanā apsūdzētais pētnieks.

Pirmdien viņš paziņoja, ka atkāpjas no amata līdz laikam, kamēr tiks saņemts neatkarīgs viņa darbības izvērtējums.

Universitātes rektora vietnieks profesors Edvards Ektons paziņojis, ka pieņēmis Džonsa piedāvājumu uz laiku atkāpties no amata.

Tomēr atklāts paliek jautājums, vai maz iespējams veikt Klimata pētniecības nodaļas darbības objektīvu izvērtējumu.

Skandālam tikai vēršoties plašumā, pagājušajā nedēļā atklājās, ka lielākā daļa izejas datu, kurus Džonss un viņa kolēģi ilgstoši liedzās izsniegt pret cilvēka radītām klimata izmaiņām skeptiski noskaņotiem pētniekiem, vienkārši ir iznīcināti.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!