Foto: Reuters/Scanpix
Īslandes aktīvākā vulkāna Grimsvotna izmestā pelnu mākoņa dēļ naktī uz trešdienu, iespējams, varētu slēgt Berlīnes un Hamburgas gaisa telpu, informē izdevums "Neue Westfaelische Zeitung", atsaucoties uz Vācijas meteoroloģisko dienestu DWD.

Speciālisti prognozē, ka ap plkst. 2:00 pelnu koncentrācija gaisā virs Vācijas ziemeļu reģioniem varētu sasniegt divus miligramus uz kubikmetru, kas tiek uzskatīts par lidojumiem bīstamu līmeni.

Jau vēstīts, ka Īslandes vulkāna izvirduma radītā pelnu mākoņa dēļ otrdien tika atcelti aptuveni 500 avioreisu, paziņoja Eiropas valstu gaisa satiksmes kontroles organizācija "Eurocontrol". Atcelto reisu vidū ir arī Īrijas zemo cenu aviokompānijas "Ryanair" reiss no Rīgas uz Glāzgovu Skotijā, un aviosabiedrības "Skyways" reiss no Rīgas uz Gēteborgu.


"Eurocontrol" brīdina, ka ir liela iespēja, ka pelnu mākonis līdz trešdienai var ietekmēt aviolidojumus virs vairākām Dānijas, Norvēģijas dienvidu un Zviedrijas dienvidu daļām, gan uzsverot, ka, "ņemot vērā ieviestās jaunās procedūras un prognozēto pelnu mākoņu pārvietošanos tuvākajās dienās, faktiskā ietekme uz lidojumiem ir paredzama relatīvi zema".

Jau ziņots, ka sestdien sākās Īslandes dienvidaustrumos esošā Grimsvotna vulkāna izvirdums.

Latvijas gaisa telpu Īslandes vulkāna izvirdumā izmesto pelnu mākonis zemā koncentrācijā, pēc pašreizējam prognozēm, varētu sasniegt trešdien agri no rīta, bet ierobežojumus avioreisos Latvijas gaisa telpā tas neradīs, otrdien atzina Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Arī Latvijas aviokompānijas "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags sacīja, ka kompānija pašlaik strādā normālā režīmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!