Foto: DELFI

Lietuvas drošības iestādes ceturtdien veikušas kratīšanu Viļņas, Kauņas, Klaipēdas un Šauļu apriņķos, vēršoties pret personām, kuras izplatījušas aicinājumus cīnīties pret Lietuvu un tās dalību starptautiskajās organizācijās, vēsta portāls "Delfi.lt".

Kratīšana veikta personu mājās un darbavietās. Pagaidām policija identificējusi deviņas personas, kas aicinājušas uz cīņu pret Lietuvu. Iespējams, to skaits pieaugs. Likumsargi meklē šo personu saistību ar Lietuvai naidīgām organizācijām.

Pavisam ceturtdien pārmeklēšana notikusi 12 vietās, tai skaitā kādā tipogrāfijā, kurā drukāti uzsaukumi apvienoties cīņai pret Lietuvas varu, Lietuvas dalību Eiropas Savienība (ES), NATO, un pret ASV.

Prokuratūra norāda, ka tiek meklēts, kurš ir veidojos šos uzsaukumus. Tāpat tiek noskaidrota aizdomīgo personu iespējamā saistība ar "Lietuvai naidīgas valsts organizācijām".

"Daļa identificēto personu ir savā starpā saistītas. Nav skaidrs, vai visi ir saistīti. Tāpēc arī notika kratīšana, lai iegūtu sarakstes datus, tad viss kļūs skaidrāks," preses konferencē paziņoja Klaipēdas apgabala prokurors Simons Minkjavičs. Pagaidām nav ziņu, ka kāda no deviņām personām ir arestēta, bet, iespējams, tas notiks, viņš papildināja.

Šīs pašas izmeklēšanas ietvaros tiek izmeklēta internetā notikusi draudu izteikšana Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei.

Pagaidām nevienam nekādas apsūdzības nav izvirzītas, bet tas varētu notikt, kad būs zināmi kratīšanas rezultāti. Iespējams, dažas personas tiks apsūdzētas par antikonstitucionālas grupas veidošanu vai antikonstitucionālu darbību, norāda prokurors.

Prokurors nosauca dažas no personām, bet visus vārdus neatklāja. Kratīšana veikta pie žurnālistes Mildas Bartašjunaites, kura pazīstama ar skaļiem publiskiem paziņojumiem un ekscentrisku uzvedību. 2014. gada novembrī viņa televīzijā publiski paziņoja, ka atbalsta Ukrainas austrumos pašpasludinātās Doņeckas un Luhankas "tautas republikas", norāda portāls.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz politologa un propagandas pētnieka Nerijusa Maļukeviča pausto laikrakstā "Lrytas.lt", ziņo, ka likumsargu redzeslokā nonācis arī kāds darbonis, kurš sarakstījies ar pazīstamo Kremļa ideologu Aleksandru Duginu.

Šīs personas jau sen atrodoties drošības iestāžu redzeslokā.
Saskaņā ar "Delfi.lt" avotu sniegto informāciju kratīšana pie vairākām personām nav notikusi viņu publisko izteikumu dēļ. Likumsargiem radušās aizdomas, ka visi prokrieviskās propagandas izplatītāji ir savā starpā saistīti, iespējams, ar finansēm.

Kā norādījis "Delfi.lt" avots, tiek meklēta "roka, kura baro vai vada" šīs personas.

Kratīšanas laikā dažas personas mēģinājušas bēgt, liecina portāla rīcība esoša neoficiāla informācija

Lietuvas likumi par mēģinājumiem nelikumīgā veidā mainīt valsts konstitucionālo iekārtu, apdraudēt tās neatkarību un teritoriālo vienotību, kā arī darbošanos grupās ar šādu mērķi paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trīs līdz 10 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!