Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons iesniedzis izskatīšanai parlamentā likumprojektu, kas paredz stingri reglamentēt kāzu un bēru un citu tradicionālo pasākumu norisi, ierobežojot dalībnieku skaitu un izdevumus par šiem pasākumiem.
Likumprojekts "Par rituāliem un tradīcijām Tadžikistānas Republikā" paredz, ka tie iedzīvotāji, kuri rīkos krāšņas kāzas un bēres, tiks sodīti par zaudējumu radīšanu savam ģimenes budžetam.

"Bieži vien pasākumi, kurus rīko valsts amatpersonas, uzņēmēji un reliģiskie darbinieki, atgādina sacensības un izrādīšanos," prezidents Rahmons sacīja sanāksmē, kurā bija sapulcēti deputāti, ministri un pilsētu un rajonu pašvaldību pārstāvji, lai apspriestu nacionālo tradīciju un rituālu reglamentēšanu.

Prezidents sacīja, ka Tadžikistānas iedzīvotāji katru gadu dažādu tradicionālu pasākumu rīkošanai tērē summu, kas pusotru reizi pārsniedz valsts budžeta izdevumus.

"Gadā dažādiem pasākumiem [Tadžikistānā] tiek iztērēti līdz 5 miljardiem somoni (783 miljoni latu), bet vienlaikus valsts budžeta ienākumu sadaļu veido 3,3 miljardi somoni (500 miljoni latu)," teica prezidents.

Tikai kāzu un bēru pasākumu rīkošanai gadā tiek iztērēts viens miljards somoni (152 miljoni latu), un tiek nokauti aptuveni 500 tūkstoši sīklopu un liellopu, sacīja prezidents.

Jaunais likumprojekts paredz ierobežot kāzu viesu skaitu līdz 200 personām. Kāzu procesija drīkstēs sastāvēt tikai no četrām automašīnām, bet viesību izdevumi vienlīdzīgās daļās būs jāsedz abu jaunlaulāto ģimenēm. Savukārt bēru mielastos nedrīkstēs piedalīties vairāk par 100 cilvēkiem, un tajos drīkstēs pasniegt tikai vienu ēdienu. Bēru mielastu drīkstēs rīkot tikai 40 dienā pēc mirušā nāves.

Saskaņā ar izmaiņām administratīvajā kodeksā ierindas pilsoņiem sods par likuma neievērošanu tiks noteikts sods divu tūkstošu somoni (302 latu) apmērā. No valsts darbiniekiem tiks iekasēti pieci tūkstoši somoni (757 lati), bet no juridiskajām personām - desmit tūkstoši somoni (1514 lati).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!