Gaļas ievārījums – tā te nav nekāda brūkleņu zaftīte, ko uzēst pie cepeša. Tas ir īsts bekona džems, ko smērē uz maizes, dod vīram līdzi uz copi, pasniedz pie salātiem, un pa kluso ēd tāpat vien – ar karoti no burciņas.
Pirmais un galvenais nosacījums tā pagatavošanai – kārtīga, laba gaļa, kas iegādāta pie uzticama tirgotāja. Veikalā iegādājamie produkti ar nosaukumu "kūpinājums" nederēs, jo bieži vien satur ļoti daudz ūdens, tādēļ drošāk doties uz mazajiem tirdziņiem – centra iedzīvotājiem tuvākais būs Berga Bazārs, kur sestdienās iespējams iegādāties dažādus lauku labumus - arī sausajā marinādē gatavotus kūpinājumus, kas, uz pannas cepot, smaržo gluži kā bērnības brokastis laukos. Tad, kad gaļa un pāris sīpoli iegādāti, var doties uz virtuvi un ķerties pie darba.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Labi nokūpinātu cūkas cauraudzīti sagriež vispirms plānās šķēlītēs, tad salmiņos.
Liek pannā vai katlā ar biezu dibenu, un uz lēnas uguns izčurkstina minūtes divdesmit.
Iegūtos gaļas krikšus sietā notecina. Notecinātos taukus lej atpakaļ pannā, un uz lēnas uguns cep smalki sakapātus sīpolus un ķiplokus, līdz tie zeltaini brūni.
Saceptajiem sīpoliem pievieno gaļas kriksīšus, kajennas piparus un kafiju, un aptuveni 10 minūtes pasautē.
Kamēr masa vēl karsta to viegli sablendē – un viss!
Šai nesarežģītajai receptei ir nebeidzamas variācijas, kas pieļauj dažādu garšvielu, brūnā cukura, ābolu, etiķa un citu sastāvdaļu pievienošanu pēc sirds patikas, tāpēc pirmā bekona džema burciņa nekad nav pēdējā.