e621 nātrija glutamāts
Foto: Shutterstock
Mononātrija glutamāts jeb E621 – gan pats vielas ķīmiskais nosaukums, gan piešķirtais E-numurs un par nātrija glutamātu klīstošās leģendas pēdējos gados cilvēkiem ir likušas bīties un izvairīties no pārtikas produktiem, kuru sastāvā šī viela ir. Taču zinātniska pamatojuma bažām par nātrija glutamāta kaitīgumu nav.

Vispirms būtu jāsaprot, kas īsti ir nātrija glutamāts. Tas ir glutamāta un nātrija savienojums, kas, nonākot mūsu mutē, izšķīst un sadalās glutamāta un nātrija jonos, kas abi mūsu organismā dabiski ir atrodami lielā daudzumā. Jā, glutamāts nav nekāds mistisks sintētisks bubulis, kas būtu mūsu organismam svešs – tas mūsos ir dabiski. Glutamāts mūsu organismā veidojas no glutamīnskābes, aminoskābes, kuras veidošana ir iekodēta mūsu gēnos un kurai ir savas funkcijas organismā. Organismā glutamīnskābe lielākoties atrodas tieši glutamāta formā. Glutamāts pēc būtības ir tā pati glutamīnskābe, tikai bez viena ūdeņraža atoma.

Glutamātu mēs arī uzņemam ar pārtikas produktiem – sierā, tomātos, sojas mērcē un daudzos citos produktos, tas dabiski ir salīdzinoši lielā daudzumā. Cilvēks dienā apēd vidēji 20–40 reizes vairāk dabiskas izcelsmes nātrija glutamāta, nekā ēdienam mākslīgi pievienotā glutamāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!