Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Par 2024. gada Stenlija kausa čempioniem naktī uz otrdienu kļuva Floridas "Panthers" komandā, kuras spēlētājs ir arī latviešu aizsargs Uvis Balinskis.

Nacionālās hokeja līgas (NHL) finālsērijas izšķirošajā – septītajā – spēlē "Panthers" savu skatītāju priekšā ar 2:1 (1:1, 1:0, 0:0) pieveica Edmontonas "Oilers", sērijā līdz četrām uzvarām triumfējot ar 4-3.

Balinskis nebija šī mača pieteikumā. Pēc 26 spēlēm regulārajā čempionātā latvietis Stenlija kausā nepiedalījās nevienā cīņā.

Par Stenlija kausa izcīņas vērtīgāko hokejistu tika nosaukts "Oilers" līderis Konors Makdeivids, kurš 25 mačos pamanījās iekrāt 42 (8+34) punktus.

"Oilers" tādējādi nekļuva par otro komandu aiz Toronto "Maple Leafs" 1942. gadā, kas ieguvusi Stenlija kausu, finālsērijā atspēlējoties no 0-3 deficīta. Tikmēr "Panthers" kausu ieguvusi pirmo reizi vēsturē – iepriekš vienība 1996. un 2023. gadā bija aizkļuvusi līdz finālam. Zīmīgi, ka abos gadījumos nācās piekāpties latviešu pārstāvētajām komandām – 1996. gadā Sandis Ozoliņš bija viens no Kolorādo "Avalanche" līderiem, kamēr pērn Vegasas "Golden Knights" rezervists bija Teodors Bļugers.

Mājinieki izvirzījās vadībā pēc spēlētām četrām ar pusi minūtēm, kad Evana Rodrigesa metienu no vārtu priekšas pielaboja Kārters Verhēge, taču divas minūtes vēlāk "Oilers" panāca neizšķirtu, pretuzbrukumu ar precīzu metienu noslēdzot Matīasam Janmarkam.

Otrā perioda izskaņā Floridas komandai vienu vārtu pārsvaru atjaunoja Sems Reinhārts, kurš izcēlās ar spēcīgu plaukstas metienu. Mača izskaņā daudz vairāk laika pretinieku aizsardzības zonā pavadīja Edmontonas hokejisti, taču "Panthers" no ielaistiem vārtiem glāba Sergejs Bobrovskis. "Oilers" nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju tikai nedaudz vairāk kā minūti līdz pamatlaika beigām, bet Floridas klubs veiksmīgi aizsargājās, neļaujot viesiem izveidot uzbrukumu, un nosargāja panākumu.

Pieckārtējā Stenlija kausa ieguvēja "Oilers" finālu bija sasniegusi astoto reizi vēsturē un pirmo reizi kopš 2006. gada. Edmontonieši piecreiz Stenlija kausā uzvarēja no 1984. līdz 1990. gadam, pirmos četrus titulus izcīnot ar Veinu Grecki sastāvā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !