Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Kā es varēju nespēlēt?" – uzreiz pēc Bostonas "Celtics" Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionu kausa saņemšanas Bostonas arēnā teica Baltijā pirmais NBA čempions, liepājnieks Kristaps Porziņģis.

Viens no Bostonas pamatsastāva spēlētājiem Porziņģis "play off" piedalījās vien septiņās no komandas 19 spēlēm. NBA "play off" pirmās kārtas ceturtajā mačā Porziņģis guva labās kājas ikra muskuļa savainojumu, kas liedza viņam palīdzēt "Celtics" ceļā līdz NBA finālam. NBA finālsērijā Porziņģis atgriezās laukumā, bet otrajā mačā guva jau kreisās kājas savainojumu, kā dēļ viņš izlaida trešo un ceturto finālspēli.

Latviešu centrs piektajā mačā atgriezās laukumā, cīņā iesaistoties no rezervistu soliņa. Acīmredzami ne līdz galam vesels viņš uz parketa pavadīja 16:05 minūtes, kuru laikā guva piecus punktus, jo realizēja abus divpunktniekus un vienu no diviem "sodiņiem", taču garām aizmeta abus trejačus. Vēl Porziņģa kontā viena atlēkusī bumba un divas piezīmes, kā arī +/- rādītājs +8.

"Nezinu, vai ir labāk. Mediķi izdarīja visu, ko varēja, un es izdarīju visu, lai spēlētu. Kā es varēju nespēlēt? Te mājās [Bostonā]. Mēs esam čempioni! Aiziet," svinīgajā ceremonijā Bostonas hallē teica Porziņģis.

Vēlāk sarunā ar NBA TV Porziņģis neslēpa, ka nācies daudz ko ziedot, lai tiktu pie NBA čempiona titulu. "Komandai un man personīgi nācās daudz ziedoties, lai līdz tam nonāktu. Šodien sasniedzām virsotni. Ar kāju viss nav kārtībā, taču atdevu komandai tik daudz, cik varēju."

"Viņš nežēlīgi centās, lai tikai varētu spēlēt. Tas daudz ko pasaka par komandu - ikviens ir gatavs darīt jebko, lai tikai uzvarētu. Un, lai gan viņš nebija gatavs uz visiem 100%, viņš teica, ka grib spēlēt, jo apzinājās, ka var mums ko dot. Un es domāju, ka tās minūtes, ko viņš mums palīdzēja, bija vērtīgas," par Porziņģa apņēmību sacīja "Celtics" galvenais treneris Džo Mazulla.

"Jau no pirmās dienas, kad šeit ierados, zināju, ka darīšu visu, ko spēju, lai komandas un pilsēta tiktu pie čempionu titulu. Zināju, ka viņi tam bijuši jau tik tuvu. Prieks, ka esmu daļa no tā, esmu pateicīgs par fanu atbalstu un šodien zāle bija "elektrizēta". Tas ir kaut kas neticams, spēlēt šo fanu priekšā," preses konferencē sacīja liepājnieks.

Porziņģis neslēpa, ka finālsērijā savainojuma gūšana bijis smags brīdis, bet priecīgs, ka izdevies atgriezties un izcīnīt titulu. "Šodien no rīta zināju, ka darīšu visu, lai tiktu laukumā. Jau no rīta sevi gatavoju tam, ka došos laukumā. Mediķi sniedza neticamu atbalstu, kaut kā palīdzēja nostāties uz kājām, un esmu par to ļoti pateicīgs. Izdarīju visu, ko varu. Ir prieks būt NBA čempionam."

Foto: SofaScore

Porziņģis atzina, ka viena no "Celtics" uzvaras panākuma atslēgām ir komandas saliedētība. "Esam supersaliedēta komanda. Mums nav skaļu čaļu, izlēcēju. Visi šajā organizācijā esam ļoti pārliecināti, taču tajā pat laikā arī piezemēti. Katram ir apziņa, ka katram individuāli jāizdara viss, lai darbu izdarītu līdz galam un izcīnītu titulu pilsētai. Darījām visu un tagad izbaudām augļus."

Ziņots, ka NBA finālsērijas piektajā spēlē savā laukumā "Celtics" ar 106:88 (28:18, 39:28, 19:21, 20:21) pārspēja Dalasas "Mavericks", sērijā līdz četrām uzvarām triumfējot ar 4-1. Ar 18 čempiontituliem "Celtics" nu atkal kļuvusi par NBA vēsturē titulētāko komandu, bet Porziņģis ir ne tikai pirmais latvietis, bet arī pirmais Baltijas spēlētājs, kas ticis pie NBA čempiona goda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!