Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jaunajam čempionam Bostonas "Celtics" rindās Kristapam Porziņģim tuvākajā laikā būs nepieciešama operācija un viņam būs jāizlaiž vairāki mēneši, vēsta ESPN.

Tādējādi Porziņģis, visticamāk, nevarēs palīdzēt Latvijas izlasei ne tikai Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā, kas Rīgā notiks jau pēc pāris nedēļām. Tāpat Porziņģis nevarēs spēlēt Parīzes olimpiskajās spēlēs, ja apstiprināsies sliktākās prognozes.

Preses konferencē pēc NBA čempiona titula iegūšanas Porziņģim jautāja, vai viņš tagad drīkst atklāt, cik smags ir savainojums. "Nevaru," ar joku atbildēja Porziņģis. Vēlāk gan sarunā ar ESPN liepājnieks atzina, ka savainojums ir nopietns, būs nepieciešama operācija, pēc kuras jāizlaiž "daži mēneši".

Sarunā ar ESPN Porziņģis neslēpa, ka pirms piektās spēles labi sapratis, ka ar došanos laukumā, neesot pilnībā veselam, riskē pastiprināt jau gūto savainojumu. "Protams, ka kaut kas varēja notikt, īpaši kompensējot [kustības] tagad ar otru kāju, pēc kuras savainojuma es tikko atgriezos. Noteikti bija zināms risks, bet man bija vienalga. Es domāju: "Es gribu atdot visu, ko varu, un pēc tam to jau savest kārtībā, ja man tas būs nepieciešams.""

Un, lai gan Porziņģis sarunā ar ESPN atzina, ka viņu gaida ilgs rehabilitācijas process, viņš teica, ka tam nav nozīmes, ņemot vērā izcīnīto titulu. "Man ir vienalga. Es savedīšu sevi kārtībā. Tas [tituls] ir vissvarīgākais, un pēc manas traumas sadziedēšanas un visa tā.. tas bija tā vērts."

Sarunā ar Latvijas Televīziju Porziņģis arī apstiprinājis, ka operācija būs nepieciešama, bet nemācēja teikt, kad tā būs, cik nopietna un vai tādēļ nevarēs spēlēt Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā.

Viens no Bostonas pamatsastāva spēlētājiem Porziņģis "play off" piedalījās vien septiņās no komandas 19 spēlēm. NBA "play off" pirmās kārtas ceturtajā mačā Porziņģis guva labās kājas ikra muskuļa savainojumu, kas liedza viņam palīdzēt "Celtics" ceļā līdz NBA finālam. NBA finālsērijā Porziņģis atgriezās laukumā, bet otrajā mačā guva jau kreisās kājas savainojumu, kā dēļ viņš izlaida trešo un ceturto finālspēli.

Latviešu centrs piektajā mačā atgriezās laukumā, cīņā iesaistoties no rezervistu soliņa. Acīmredzami ne līdz galam vesels viņš uz parketa pavadīja 16:05 minūtes, kuru laikā guva piecus punktus, jo realizēja abus divpunktniekus un vienu no diviem "sodiņiem", taču garām aizmeta abus trejačus. Vēl Porziņģa kontā viena atlēkusī bumba un divas piezīmes, kā arī +/- rādītājs +8.

"Bet viss, kas tika ziņots, ir taisnība. Zinu, ka bija kaut kas sastiepts, un mana cīpsla vienkārši "izgājusi" no vietas. Katrs solis sāpēja. Kad biju Dalasā, pie katra spertā soļa bija sāpes. Tobrīd nespēju iedomāties, kā es varētu vispār spēlēt, ja spēlēšu. Bet mans noskaņojums un apņēmība bija, ka darīšu visu un mēģināšu atrast ceļu, kā spēlēt. Kaut kā izdevās. Adrenalīns no spēlēšanas "Boston Garden" arēnā, savu fanu priekšā un iespēja pabeigt sēriju," par motivāciju doties laukumā ar visu savainojumu teica Porziņģis.

Ziņots, ka NBA finālsērijas piektajā spēlē savā laukumā "Celtics" ar 106:88 (28:18, 39:28, 19:21, 20:21) pārspēja Dalasas "Mavericks", sērijā līdz četrām uzvarām triumfējot ar 4-1. Ar 18 čempiontituliem "Celtics" nu atkal kļuvusi par NBA vēsturē titulētāko komandu, bet Porziņģis ir ne tikai pirmais latvietis, bet arī pirmais Baltijas spēlētājs, kas ticis pie NBA čempiona goda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!