Foto: LETA

Latvijas basketbolists Rihards Lomažs un Latvijas valstsvienības treneris Luka Banki, kuri šosezon bija kopā Itālijas vicečempionē Boloņas "Virtus", sezonas laikā par Latvijas izlasi daudz nerunāja, sarunā ar žurnālistiem atklāja Lomažs.

Šonedēļ Latvijas vīriešu basketbola izlase uzsāka gatavošanos Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram.

Lomažs sezonu sāka Turcijas čempionātā, bet decembra beigās pievienojās Banki vadītajai "Virtus", kas Eirolīgā izstājās "play-in" kārtā, bet Itālijas A sērijā piedzīvoja zaudējumu finālsērijā.

"Daudz detaļās par izlasi neko nerunājām, bet, kad jau nāca tuvāk, tad nedaudz vairāk. Protams, kaut kādas lietas pa reizei apspriedām, varbūt arī ne gluži par izlasi, bet kādu konkrētu spēlētāju. Kopumā mums bija trīs spēles nedēļā un tam nebija laika," teica Lomažs.

Boloņas komandas rindās Lomažs tika pie salīdzinoši mazāka spēles laika nekā tas bija Turcijā, taču pats basketbolists neuzskata, ka tas varētu ietekmēt viņa sniegumu izlases rindās.

"Mentāli gan nebija viegla sezona, bet kaut kādā ziņā varbūt labi, ka pēc traumas bija mierīgāka sezona. Es ļoti daudz pie sava ķermeņa strādāju un jūtos šobrīd izcili. Vēl ir pietiekoši daudz laika, lai sagatavotos tām īstajām spēlēm. Tas netraucē, jo bija diezgan līdzīga situācija jau logos pret Slovākiju un Spāniju," skaidroja Lomažs.

"Ja tev kādreiz būtu ceļgaliem divas operācijas, tad justu, kādas ir tās sajūtas. Citreiz no rītiem pamostoties ir citādākas sajūtas, bet nekādu komplikāciju nav. Protams, var just, ka ir bijušas operācijas, kad ir sliktāki laikapstākļi, bet kopumā viss ir labi," viņš piebilda.

"Virtus" rindās spēlēja viens no Gruzijas izlases līderim Tornike Šengelija, un Lomažs atklāja, ka abiem izdevies izveidot labu kontaktu un arī parunāt par valstsvienību tikšanos olimpisko spēļu kvalifikācijā.

"Ar Toko [Torniki Šengeliju] smējāmies un pēdējā reizē pakaitināju viņu. Kad viņš bija "Baskonia" un Dairis [Bertāns] spēlēja Bilbao, viņi abi sakāvās, un es teicu, ka tagad būs otrais raunds, lai gatavojas. Zinu, ka viņam bija arī naturalizācijas jautājums un tad es mudināju, ka varbūt nevajag," jokojot teica Lomažs.

Latvijas basketbolists norādīja, ka Banki gan klubā, gan izlasē ar spēlētājiem strādā samērā līdzīgi, un viņam, ierodoties izlasē, jau bijuši zināmi teju visi vingrinājumi, kurus Banki licis darīt treniņos.

"Klubā viņš ir nervozāks un ir lielāka atbildība, bet kopumā treniņu lietas nemainās. Iespējams, īsto Luku mēs redzēsim izlasē, kad būs Eiropas čempionāts, kad mēs tiešām mēnesi vai pusotru būsim kopā un tas būs jau no pavisam cita skatpunkta," stāstīja Lomažs.

Latvijas izlases rindās šajā vasarā ir atgriezies Jānis Strēlnieks, kurš pagājušajā vasarā nevarēja palīdzēt valstsvienībai savainojuma dēļ. Lomažs izcēla, ka saspēles vadītāja pozīcijā viņam atvieglos darbu.

"Kad Jānis Strēlnieks ir izlasē, tad ir tāds atvieglojums, un zini, ka viss būs kārtībā un mierā, tāpēc mēs noteikti esam ļoti priecīgi, ka Jānis ir šeit. Gribētu teikt, ka man īstā pozīcija ir vairāk par otro numuru. Man nav problēmu uzspēlēt arī par pirmo [saspēles vadītāju], sajust bumbu, bet, ja man jautātu, kur es jūtos labāk, teiktu, ka par otro," skaidroja Lomažs.

Sagatavošanās laikā paredzētas divas pārbaudes spēles - 26.jūnijā, "Arēnā Rīga" ar Ēģiptes izlasi un 28.jūnijā izbraukumā ar Somijas izlasi. Lomažs norādīja, ka šobrīd par pārbaudes maču pretiniekiem daudz nedomā.

"Mums nevajag uz to ieciklēties, ir savas lietas, uz kurām gatavojamies. Jātiek spēļu ritmā un formā - tas ir galvenais, uz ko gatavojamies. Vienkārši jāspēlē sava spēle, skaists basketbols," viņš izcēla.

"Protams, būs vēl jānoķer tas ritms, bet ar divām spēlēm ir pietiekoši, arī savā starpā vēl uzspēlēsim. Ja būtu, piemēram, tikai viena spēle kā fināls uz olimpiādi, tad es teiktu, ka vajag, bet šoreiz ir divas grupā un vēl pusfināls, tāpēc līdz finālam būsim gatavi," turpināja Lomažs.

Bertāns: līdzjutēji mūs dzīs uz priekšu

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētājs Jānis Strēlnieks ir citādāks saspēles vadītājs nekā pozīcijas konkurenti Artūrs Žagars un Kristers Zoriks, preses konferencē izcēla Latvijas valstsvienības kapteinis Dairis Bertāns.

"Vienmēr vairāk vai mazāk esam spēlējuši ne favorītu statusā. Tas mums noteikti ir arī palīdzējis. Mums savi skatītāji spiedienu neradīs, bet tieši otrādāk - palīdzēs," teica Bertāns.

Šovasar Latvijas izlases rindās ir atgriezies Strēlnieks, kurš pērn nepievienojās valstsvienībai savainojuma dēļ.

"Ar Jāni esam nedaudz prognozējamāka komanda, jo zinām, kā viņš spēlē, padara komandu labāku un visus apkārtējos. Ļoti labi, ka viņš ir šogad, jo viņš ir nedaudz cita tipa saspēles vadītājs kā Žagars vai Zoriks," skaidroja Bertāns.

Sagatavošanās laikā paredzētas divas pārbaudes spēles - 26.jūnijā, "Arēnā Rīga" ar Ēģiptes izlasi un 28.jūnijā izbraukumā ar Somijas izlasi. Latvijas izlases kapteinis norādīja, ka ar diviem pārbaudes mačiem būs pietiekoši, lai Latvijas basketbolisti būtu gatavi olimpisko spēļu kvalifikācijai.

"Esam jau labi saspēlējušies un tas, ka satiekamies reizi trīs vai četros mēnešos, neko nemaina. Esam kopā jau kopš 2021.gada vasaras, tie principā ir trīs gadi. Sastāvs īsti nav mainījies un tikai atsvaidzinām jau zināmas lietas. Šogad jau no pirmajiem treniņiem viss labi gāja," skaidroja Bertāns.

Viņš piebilda, ka jau pirmajā pārbaudes spēlē pret Ēģipti laukumā vēlās redzēt Latvijas izlases labāko sniegumu.

"Gribu redzēt tādu basketbolu, kādu vienmēr esam spēlējuši. Tai spēlei jābūt kā loģiskam turpinājumam visam sagatavošanās posmam, ko esam darījuši. Rezultāts nav tik svarīgs, bet svarīgi ir tas, lai visi būtu veseli un gatavi spēlēt," stāstīja Bertāns.

Tāpat viņš atklāja, ka Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērijā, kurā par čempioni kļuva Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas "Celtics", tiešraidē skatījies izšķirošo piekto maču.

"Protams, ka runājām par to un apsveicām Kristapu, jo kaut kādā brīdī tas liekas pašsaprotami, bet, ja paskatāmies globāli, tad tas ir nenormāli labs sasniegums, ņemot vērā arī, ka viņš ir pirmais mūsu reģionā, kuram tas ir izdevies," izcēla Bertāns

Cīņa par tiesībām spēlēt Parīzes olimpisko spēļu turnīrā "Arēnā Rīga" notiks no 2. līdz 7.jūlijam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!