Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase otrdien, 2. jūlijā, Rīgā ar pārliecinošu uzvaru sāka Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, pirmajā mačā ar disciplinētu sniegumu uzbrukumā un aizsardzībā ar 83:55 (17:13, 28:11, 13:17, 25:14) sagraujot Gruziju.

Olimpiskās kvalifikācijas turpinājumā jau rīt, 3. jūlijā, Latvijas basketbolisti plkst.19 tiksies ar Filipīnu komandu.

Izcilu spēli Latvijas rindās aizvadīja Artūrs Strautiņš, kurš sasniedza savu personisko rekordu valstsvienības rindās - 18 punkti. Strautiņš realizēja visus metienus - četrus tālmetienus, četrus soda metienus un vienīgo divpunktu metienu. Ar gūtajiem punktiem izcēlās 10 no 11 spēlētājiem, kas devās laukumā (nespēlēja tikai Kristers Zoriks), otrs rezultatīvākais ar 11 punktiem un septiņām atlēkušām bumbām bija Mareks Mejeris, bet Rolandam Šmitam desmit punkti un septiņas atlēkušās bumbas.

Pirmos divus punktus spēlē guva gruzīns Aleksandrs Mamukelašvili, vienīgo reizi izvirzot gruzīnus vadībā. Uz to latvieši atbildēja ar Rolanda Šmita bumbas triecienu grozā no augšas un Daira Bertāna tālmetienu - 5:2. Lielāko pārsvaru ceturtdaļā latvieši, kuri daudz meta tālmetienus, panāca pēc Šmita diviem gūtiem punktiem - 10:4, ceturtdaļu pabeidzot savā labā ar 17:13 pēc Riharda Lomaža tālmetiena ar atsitienu pret vairogu ceturtdaļas pēdējā sekundē.

Ar trim precīziem tālmetieniem Mareka Mejera un Dāvja Bertāna, kurš realizēja divus metienus pēc kārtas, izpildījumā otrās ceturtdaļas sākumā Latvija panāca 26:13 pārsvaru. Rezultāta starpībai visu laiku svārstoties virs desmit punktu pārsvara Latvijas labā, Mejeris ar divpunktu metienu nedaudz vairāk nekā minūti pirms puslaika beigām panāca 43:22, pirmo reizi pārsvaram pārsniedzot 20 punktu atzīmi.

Latvijas komandai Dāvis Bertāns puslaikā guva deviņus punktus, realizējot pusi no sešiem tālmetieniem, bet astoņus punktus guva Šmits. Pretiniekiem rezultatīvākais puslaikā ar pieciem punktiem bija Mamukelašvili.

Otrā puslaika sākumā lielāko pārsvaru līdz tam spēlē 47:24 ar divpunktu metienu panāca Šmits, taču pēc tam gruzīniem pēc Giorgi Očhikidzes divpunktu metiena izdevās samazināt rezultāta starpību līdz 37:51. Artūrs Žagars ar divpunktu metienu pēdējās ceturtdaļas sākumā ar divpunktu metienu panāca 19 punktu pārsvaru (60:41), taču 32.minūtē Mamukelašvili ar trīspunktu gājienu ļāva Gruzijai pietuvoties līdz 47:60.

Uz to Latvijas izlase atbildēja ar 13 gūtiem punktiem, pēc Artūra Strautiņa tālmetiena panākot 73:47. Mača izskaņa bija formalitāte, beigās Latvijai svinot uzvaru ar 28 punktu pārsvaru.

Portāls "Delfi" piedāvāja Latvijas un Gruzijas divcīņas teksta tiešraidi:

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!