Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase ar teicamu sniegumu otrdien iesāka Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru Rīgā, sagraujot Gruzijas valstsvienību. Galvenā trenera Lukas Banki vadībā Latvija turpina savu fenomenālo sniegumu, uzvaras gūstot ar apskaužamu regularitāti, tomēr viņš pats atzīst, ka tas nav viegli.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā ar rezultātu 83:55 (17:13, 28:11, 13:17, 25:14) sagrāva Gruzijas valstsvienību. Jau trešdien Latvija turnīru turpinās ar maču pret Filipīnu valstsvienību.

"Protams, esam priecīgi šādi iesākt turnīru. Visiem bijusi gara sezona, mums bija ļoti īss sagatavošanās laiks un bija daudz neskaidrību. Spēlētāji uz to reaģēja ļoti labi. Visu sākām no aizsardzības, spēlējām ar augstu enerģiju un labā ritmā," preses konferencē norādīja Banki. "Uzbrukumā spēlējām mums ierastajā ritmā, īpaši otrajā un ceturtajā ceturtdaļā. Kopumā mums bija laba intensitāte visas spēles garumā."

"Mums ir augsta atbildības sajūta, jo jau rīt mēs vēlamies aizvadīt vēl vienu solīdu spēli. Tas nav viegli, jo īsā laikā ir jāatjauno enerģija. Filipīnas spēlē pilnīgi cita stila basketbolu, un viņi būs svaigāki par mums, jo aizvadīs pirmo spēli turnīrā. Mūsu pusē būs skatītāji. Ceru, ka varēsim viņus iepriecināt," treneris turpināja.

"Arēnā Rīga" uz šo maču sapulcējās teju deviņi tūkstoši skatītāju, un Banki norādīja, ka spēlēšana pie tik pilnām tribīnēm, kas aizrautīgi atbalsta savu komandu, rada fantastiskas emocijas, kuras viņš izbauda. Turklāt starp spēlētājiem un faniem šobrīd izveidojušās īpašas attiecības. "Man kā ārzemniekam tas ir ļoti īpaši. Komandā visiem ir liela atbildība pārstāvēt savu basketbola kopienu un valsti, lai parādītu, kādu tipa basketbolu varam spēlēt."

Gruzijas izlasē šajā mačā laukumā nedevās komandas spilgtākā zvaigzne Tornike Šengelija. Banki norādīja, ka viņš var mainīt spēles gaitu, un viņš to labi zina, jo aizvadītajā sezonā trenēja viņu Boloņas "Virtus" komandā. "Šovakar Gruzijai bija grūti konkurēt ar mūsu augsto enerģiju, bet ar Torniki tā būtu cita komanda, tā spēlētu citādākā stilā," Banki turpināja.

Latvijas izlase Banki vadībā šobrīd pasaules basketbolā ir viena uz tām komandām, kas uzvaras izcīna visbiežāk. Viņš norāda, ka turpināt izcīnīt uzvaras nav viegli, jo nepārtraukti vajag meklēt uzlabojumus dažādās niansēs.

"Man līdzīga pieredze bija klubā Sjēnā ("Montepaschi"), kad mēs uzvarējām Itālijas līgā septiņus gadus pēc kārtas. Pēc katras sezonas mēs cīnījāmies paši ar sevi, bijām ļoti prasīgi pret sevi, lai turpinātu uzlabot mazas detaļas, kuras daudzi varbūt pat nepamana. Man šajā Latvijas spēlētāju grupā ļoti patīk, ka, neraugoties uz izmaiņām sastāvā, dažādām sportiskajām formām, viņi spēlē enerģiski un ar lielu centību," stāstīja treneris. "Mēs cenšamies atrast uzlabojumus, neraugoties ne uz ko. Kvalifikācijas turnīru logos svarīga ir sagatavošanās. Mums ir divi treniņi pirms spēles. Ar treneriem cenšamies panākt to, ka visi saprot, ka varam būt labāki gan individuāli, gan kā kolektīvs. Uzvarēt ir ļoti grūti. Es uzskatu, ka ir grūti saglabāt augstas prasības. Mēs vēlamies turpināt progresēt, mēs vēlamies izdarīt kaut ko īpašu."

Gruzijas izlasē pēc šāda mača noskaņojums bija pagalam bēdīgs, jo viņi uzskatīja, ka apkaunojuši savu valsti, tomēr solīja, ka darīs visu, lai uzlabotu savu sniegumu.

"Viņi spēlēja labi, spēlēja tā kā paredzējām – kopā un viens par otru. Nespējām atbildēt uz viņu fizisko spēli. Rezultāts ir apkaunojošs," sacīja Gruzijas izlases treneris Aleksandars Dzikičs. "Mēs zinājām par Tornikes problēmām. Medicīnas komanda un Tornike ielika milzu pūles, lai viņš varētu spēlēt. Es neko tādu līdz šim nebiju redzējis. Viņa nespēlēšana bija pareizs lēmums. Es nevaru teikt, ka zaudējām tāpēc, ka viņš nespēlēja. Spēlētāji nedarīja lieta pareizi. Mums jāsaprot, kāpēc tas tā notika. Pirmajā un trešajā ceturtdaļā bija lietas, kuras mums izdevās. Dažreiz tu esi tik labs, cik pretinieks tev ļauj tādam būt."

Gruzijas basketbolists Duda Sanadze uzsvēra, ka šis rezultāts neattaisno to, kam viņi strādāja.

"Atvainojos faniem un ģimenei, jo tie neesam mēs. Mēs joprojām šajā turnīrā esam dzīvi, darīsim visu, lai tiktu nākamajā kārtā. Vēl varam daudziem pierādīt, ka viņiem nav taisnība par mums. Šis zaudējums var mums būt sitiens pa seju, kas mūs pamodinās," sacīja Sanadze.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!