Foto: FIBA

Lai arī Latvijas izlase Rīgā notiekošajā Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā piedzīvoja negaidītu zaudējumu, tas varētu būt pagrieziena punkts, ka varētu palīdzēt cīņā par olimpisko ceļazīmi, uzskata galvenais treneris Luka Banki. Savukārt Filipīnu izlases treneris Tims Kouns neslēpa, ka negaidīja šādu mača iznākumu.

Jau ziņots, ka Latvijas basketbolisti kvalifikācijas turnīra otrajā spēlē ar 80:89 piekāpās Filipīnām, spēles laikā nonākot iedzinējos pat ar 26 punktu deficītu. Tiesa, šis zaudējums netraucēja Latvijai sasniegt pusfinālu, kas risināsies sestdien.

"Filipīnas spēja visu laiku atrast labus risinājumus uzbrukumā, kā arī spēlēja fiziski. Mums tā bija laba mācība," pēcspēles preses konferencē sacīja Banki. "Šī spēle var palīdzēt noteikt toni turnīra turpinājumam. Piemēram, vakar Horvātijai bija lieliska uzvara pār Slovēniju, bet šodien viņi zaudēja Jaunzēlandei, kas arī turnīrā aizvadīja pirmo spēli, bija svaiga un izmantoja savus ieročus."

Banki cerēja, ka Latvijas izlasē atradīsies spēlētāji, kuri dos enerģiju, bet spēle iesākās tik slikti, ka komandā iestājās panika. "Mēs sākām steigties. Lai arī tālmetieni bija brīvi, tie nekrita grozā. Pretinieki aizvadīja ļoti labu spēli, bet mums ir jāatjaunojas un jādomā par nākamajiem soļiem. Mums jāuzlabo sava basketbola kvalitāte, bet mentāli ir jāpaliek spēlē. Šis vakars var būt pagrieziena punkts šajā turnīrā."

Latvijas izlases sastāvā šoreiz laukumā nedevās Artūrs Žagars. Sākotnēji varēja šķist, ka tā ir kāda taktiskā viltība, jo mačā pret Gruziju nespēlēja Kristers Zoriks, tomēr treneris skaidroja, ka šoreiz pie vainas bija veselības problēmas.

"Žagars vakar guva traumu, tāpēc medicīnas personāls ieteica viņu pietaupīt. Laist viņu laukumā bija pārāk riskanti," norādīja Banki. Neliels spēles laiks bija arī Marekam Mejerim, kurš pret Gruziju bija viens no galvenajiem varoņiem. "Marekam bija piezīmju problēmas, tāpēc pieņēmu lēmumu mainīt to, kādu sastāvu sūtīju laukumā."

Filipīnu izlase spēlē ar tā saukto "Trīsstūra uzbrukumu", kas leģendārajam Filam Džeksonam palīdzēja izcīnīt NBA čempionu titulus ar Čikāgas "Bulls" un Losandželosas "Lakers". Banki norādīja, ka sarežģītākais bija laika trūkums, jo vakar Latvija spēlēja pret Gruziju, bet, lai perfketi sagatavotos šim mačam, vienkārši trūka laika.

Latvijas izlasē rezultatīvākais ar 18 punktiem bija Rodions Kurucs, un viņš preses konferencē norādīja, ka neizdevās izpildīt spēles plānu uzbrukumā un aizsardzībā. "Ļāvām viņiem spēlēt savu spēli, garie spēlētāji bija fiziski, un ar to mēs netikām galā. Uzbrukumā netrāpījām metienus, kas ietekmēja mūsu enerģiju aizsardzībā," sacīja Kurucs.

Filipīnu izlases galvenais treneris Tims Kouns priecājās par savas komandas sniegumu, bet atzina, ka Latvijas basketbolistiem bija problēmas ar metienu realizāciju.

"Esmu šokēts pēc šīs uzvaras, jo nedomājām, ka tas izdosies. Mēs vienkārši gribējām cīnīties un parādīt labu šovu," pauda treneris. "Mēs labi sākām un iemetām savus metienus, bet Latvija par laimi – netrāpīja. Tas, ka nespēlēja Žagars, mums bija ļoti svarīgi, jo viņš kontrolē spēles tempu. Mēs ieguvām ritmu un to tā arī nepazaudējām. Kad šķita, ka Latvija tūlīt veiks izrāvienu, viņi vienkārši netrāpīja brīvu tālmetienu. Viņiem vienkārši bija šāds vakars, ka nevarēja trāpīt metienus. Mēs labi spēlējām aizsardzībā, bet neslēpšu, ka esmu šokēts. Mēs uz šejieni atbraucām, lai iekļūtu finālā, un tad redzētu, kas notiks."

Filipīnu izlase bija īpaši gatavojusies apturēt Dāvi Bertānu, zinot, cik viņš ir bīstams no tālās distances.

"Mēs zinājām, kā spēlē Dāvis Bertāns. Mēs viņu sedzām ar mazāku un ātrāku spēlētāju, bet Kurucu sedza garais. Mēs bijām gatavi viņam dzīties pakaļ, darījām visu iespējamo, bet viņš tāpat trāpīja trakus metienus. Viņa spēja trāpīt metienus ir fenomenāla. Kad viņš izmet, jācer, ka viņš netrāpīs," norādīja treneris

Kouns uzsvēra, ka Filipīnās ļoti mīl basketbolu, tāpēc šai komandai spiediens ir vienmēr, bet pēc šādas spēles tas pieaug vēl vairāk.

"Mums rīt jāspēlē pret Gruziju, mūsu valsts gaidīs uzvaru, un tas būs grūts uzdevums," teica Filipīnu izlases galvenais treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!