Foto: Jānis Spurdziņš, SONY

Viena no lielākajām Baltijas valstu regatēm - "Gulf of Riga Regatta" (GoRR), kas norisināsies no 30. jūnija līdz 5. jūlijam, šogad pārsteigs ne tikai ar rekordlielu dalībnieku skaitu, bet arī ar jaunu – "Lifestyle" grupu. Lai pilnveidotu dalībnieku vērtēšanu, regatē ieviesta arī detalizētāka buru jahtu vērtēšanas sistēma.

Pirmo reizi Baltijas jūras burātāju jahtas uzņems Magaļsalas jahtklubs "Auda", kur pēc krāšņas buru jahtu parādes Daugavā pie Vanšu tilta notiks GoRR regates atklāšana.

Kā stāsta jahtkluba "Auda" vadītājs Oto Dzenis, šogad GoRR plāno uzņemt teju 70 komandas, un radīt svētkus tik lielam dalībnieku skaitam jahtklubam vienlaikus ir liels izaicinājums un gods. Īpaši regatei jahtklubs ir atjaunojis un pielāgojis infrastruktūru. Regates uzņemšanai Mangaļsalā ir arī simboliska nozīme, jo jahtklubā vēlas atjaunot burāšanas tradīcijas un atgriezt bērnu burāšanas treniņapmācības. O. Dzenis ir pārliecināts, ka regate ir labs veids, kā motivēt jaunāko paaudzi pievērsties burāšanai.

Dalība bez sportiskas sāncensības

Regate šogad ieviesusi arī ar jaunu Lifestyle jahtu grupu, kas nodrošina iespēju burātājiem kļūt par daļu no regates programmas bez sportiskās sāncensības.

"Burāšana vienmēr man ir saistījusies ar vēju un ātrumu, un tajā pašā laikā ne visi spēj un vēlas būt paši ātrākie un meistarīgākie. Šogad regate piedāvās iespēju piedalīties arī tiem, kam uzvara nav galvenais, bet kuri ar savu klātbūtni vēlas atbalstīt regati un izjust sportisko noskaņu," saka jahtas BAO kapteinis Jānis Vilgerts, GoRR "Lifstyle" grupas dalībnieks.

Vērtēs pēc detalizētas PCS sistēmas

GoRR atšķiras no citām līdzīgām Baltijas jūras reģiona regatēm ar grupu arī daudzkorpusa jahtām. Kopā grupas būs sešas. No tām starptautiskās apmērīšanas ORC sistēmas grupas būs trīs, un šogad pirmo reizi tajās sniegums tiks vērtēts pēc detalizētākas sistēmas - PCS. "Iepriekš lietojām vienu fiksētu reitingu, bet polārā reitinga sistēma izmanto datus, lai ģenerētu unikālu veiktspējas līkni katrai laivai jebkurā sacensību posmā. Šī sistēma ņem vērā, ka dažādu dizainu jahtas uzvedas atšķirīgi, mainoties apstākļiem. Piemēram, smagas laivas ar zemu ķīli ir lēnas vieglā vējā, bet ātras stiprā vējā, laivas ar dziļiem ķīļiem labi iet pretvēja virzienā, un vieglas laivas ar maziem ķīļiem ātri iet pa vējam", vērtēšanas sistēmas izmaiņas skaidro Kristīne Kanska, sacensību sekretāre un līdzorganizoatre.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad regatei piesaistīts starptautiskās jūras sacensību burāšanas organizācijas ORC pārstāvis, tehniskais inspektors Matteo Zuppini, kurš ar nepacietību gaida atgriešanos GoRR regatē. Viņš izceļ dalībnieku un sponsoru pieaugumu un ir pirmajā sacensību reģistrācijas dienā pauž gatavību sniegt pilnu atbalstu gan organizatoriem, gan sacensību dalībniekiem.

Ambīcijas aug

Latviju šogad pārstāvēs 41 jahta, un, kā norāda regates organizatori, komandu ambīcijas aug, tiek mainītas laivas un pievienojas jauni dalībnieki. Komandas vēlas sevi izaicināt, sasniegt vairāk, un tas jūras burāšanas attīstībā ir ļoti svarīgi. Izaugsme norit lēni, bet stabili un veselīgi. Piemēram, komanda "Mosquito", kura pagājušajā gadā uzvarēja GoRR LYS grupā, ir nomainījusi jahtu un šogad piedalīsies kā "Gorilla" komanda. Kapteinis Kārlis Balgalvis pauž, ka nolēmis startēt pašā ambiciozākajā un sportiskākajā grupā ORC ar ļoti spēcīgu konkurenci. Gorilla jahta šogad būs vienīgā koka konstrukcijas laiva šajā grupā. Tās dalībnieki atzīst, ka uz uzvaru vēl nepretendē, taču atdos visu spēku un zināšanas, lai sasniegtu iespējami labu rezultātu.

Liels dalībnieku skaits šogad būs no Igaunijas – 23, savukārt Lietuvu pārstāvēs 5 jahtas, bet Somiju – 1. Somijas komandas "Parlan" kapteinis Kai Vuorilehto "GoRR" regatē piedalīsies pirmo reizi un atzīst, ka viņu mērķis nav uzvarēt, tomēr ir liela vēlēšanās iegūt jaunu pieredzi un pārliecināties par "GoRR" labo slavu arī uz pašu ādas.

Sacensību sākums

Pēc divu dienu reģistrācijas sestdien no pulksten 17:30 līdz 18:30 notiks buru jahtu parāde pie Vanšu tilta, kurā piedalīsies visas sacensību komandas. Regates sākums un pirmā sacensību diena tiks aizvadīta Rīgā, nedēļas turpinājumā flote viesosies Salacgrīvā un sacensības noslēgsies 5. jūlijā Pērnavā, kur notiks GoRR uzvarētāju, Latvijas jūras burāšanas čempionu un Livonijas kausa ieguvēju apbalvošana.

Sacensību noslēgumā tiks suminās katras grupas GoRR 2024. gada uzvarētājus un Latvijas jūras burāšanas čempionus. Savukārt ORC grupu komandām pasniegs Livonijas kausu, kuru izcīnīs ātrākā laiva visā flotē, kura visu regates posmu kopvērtējumā distancē pavadīs visīsāko laiku pēc fakta. Angliski to apzīmē first boat home jeb laiva, kura pirmā šķērso finiša līniju.

GoRR norisei reāllaikā un informācijai par distanci varēs ērti sekot arī digitāli – GPS tiešsaistes izsekošanas rīkā Kwindoo, ko līdz ar citu oficiālo sacensību informāciju var atrast regates mājaslapā www.gorr.lv

GoRR ir ikgadēja lielākā starptautiskā regate Latvijā, kas aizrit nedēļas garumā Rīgas līcī. Sacensībās piedalās komandas no Baltijas jūras reģiona. Sacensības notiek jau septīto gadu, to laikā tiek noskaidroti Latvijas jūras burāšanas čempioni un starp faktiski ātrākajām laivām sportiskākajās grupās tiek izcīnīts Livonijas kauss, kas simbolizē Latvijas jūras burāšanas tradīciju atdzimšanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!