Foto: LETA

Latvijas vīriešu volejbola izlase sestdien izbraukumā svinēja uzvaru pirmajā Eiropas meistarsacīkšu atlases turnīra spēlē, ar 3-0 (25:14, 25:19, 25:17) pieveicot Kosovu.

Spēli Latvijas izlasei sāka Toms Vanags, Kristaps Šmits, Deniss Petrovs, Gustavs Freimanis, Vladislavs Blumbergs, Renārs Jansons un "libero" Kaspars Kronbergs.

Pirmo punktu spēlē guva mājinieki, bet Latvijas izlase ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem panāca 7:4 vadību un tuvāk mājiniekus par 6:7 nepielaida. Vēl viens izrāviens piecu punktu vērtībā ļāva latviešiem izvirzīties vadībā ar 15:7 un ar 25:15 uzvarēt setu pēc Šmita "eisa".

Trešā seta sākumā mājinieki izvirzījās vadībā, pēc Erolinda Kerkeli bloka panākot trīs punktu pārsvaru – 13:10, tomēr jau drīz Latvijas volejbolisti ar sešu punktu sēriju rezultātu izlīdzināja un izvirzījās vadībā (18:14), šo pārsvaru noturot līdz seta beigām. Arī šajā setā pēdējo punktu, bet ar bloku, guva Šmits – 25:19.

Trešajā setā rezultāts neizšķirts bija līdz 10:10. Pēc tam latvieši pakāpeniski palielināja pārsvaru, uzvarot maču pēc Šmita māņu sitiena – 25:17.

Oficiālā statistika liecina, ka Latvijas izlasē 18 punktus guva Šmits, trīs punktus sakrājot ar servi un divus – ar bloku, kā arī punktā pārvēršot 13 no 17 uzbrukumiem. Pa 12 punktiem guva Jansons un Freimanis, kura kontā pieci bloki un septiņi punkti astoņos uzbrukumos. Mājiniekiem Adriatiks Beriša guva 14 punktus, uzbrūkot ar 63% efektivitāti, bet 10 punktus sakrāja Hajdarajs Bardhils.

Latvieši vairāk punktu guva ar servi (5:1), uzbrukumu (39:31), bloku (12:4), kā arī mazāk kļūdījās (14:19).

"Man patika, kā mēs sākām spēli – tādā noskaņojumā, kādu mēs gatavojām mačam, ka katrs punkts mums ir svarīgs. Mēs ņēmām vērā pašu kļūdas un neļāvām pretiniekiem gūt vieglos punktus. Esmu priecīgs par komandu, it sevišķi par to, kā tika spēlēts jau no pirmā seta sākuma," par spēli teica Latvijas izlases galvenais treneris Rainers Vasiļjevs.

Pretinieki viņam sagādāja arī pārsteigumu: "Pretinieki mūs nedaudz pārsteidza, otrajā setā nomainot cēlāju, ar kuru Kosova sāka spēlēt ātrāk, un mums vajadzēja pussetu, lai pierastu pie šī ātruma un adoptētos blokā."

Uz jautājumu, ko komanda no šīs spēles var paņemt līdzi nākamajai ar Slovākiju, treneris atbildēja vienā vārdā – uzvaru.

"Nospēlējām diezgan labi. Izdarījām plānoto. Zinājām, ka Kosova nav tā stiprākā komanda. Tāpēc galvenais bija nezaudēt koncentrēšanos," par maču saka Latvijas izlases pirmā tempa spēlētājs Gustavs Freimanis. "Kosoviešiem nebija neviena izteikta uzbrucēja. Tāpēc galvenais blokā bija darboties disciplinēti."

Svētdien Jelgavā būs jāspēlē ar Slovākiju. "Slovākija, protams, ir stiprāka komanda nekā Kosova. Tāpēc galvenais būs iet uz spēli ar pārliecību par saviem spēkiem un uzvarēt," saka Gustavs.

Latvijas izlases galvenajam trenerim Raineram Vasiļjevam izlasē palīdz Aivis Kokins, Raigo Kodress, Raimonds Liniņš un fizioterapeits Kristaps Blitsons, ārste Lolita Kalniņa-Havraneka un menedžere Amanda Buša.

Vīriešu izlases nākamie pretinieki Eiropas meistarsacīkšu G grupā būs Slovākijas volejbolisti, ar kuriem Latvijas izlase 25. augustā tiksies mājās.

Kvalifikācijas spēles divos riņķos savā un pretinieku laukumā notiks no 2024. gada 17. līdz 29. augustam un no 2025. gada 9. līdz 17. augustam.

Finālturnīrs ar 24 valstu līdzdalību notiks četrās valstīs – Rumānijā, Somijā, Itālijā un Bulgārijā.

Latvijas izlases spēlētāju saraksts cīņai ar Kosovu:

cēlāji – Deniss Petrovs ("Barkom-Kažaņi", Polija), Edvīns Skrūders (Jastšembes Zdrujas "Jastrzebski Wegiel", Polija),

pirmā tempa spēlētāji – Vladislavs Blumbergs (Odolena Vodas AERO, Čehija), Jēkabs Dzenis (Bleiburgas "Aich/Dob", Austrija), Gustavs Freimanis (Turkuānas – Lilles "Metropole", Francija), Toms Švans ("Parnu VK", Igaunija),

otrā tempa spēlētāji – Armands Rokjāns ("Ezerzeme/Daugavpils Universitāte"), Kristaps Šmits (Mazovijas Tomašovas "Lechia", Polija), Toms Vanags (Derinejas "Anagennisis", Kipra), diagonālie spēlētāji – Hermans Egleskalns (Dubaijas "Shabab Alahli", AAE), Renārs Pauls Jansons (Kījervi "Kyky", Somija), Jānis Eduards Medenis (SK "Jēkabpils Lūši"),

"libero" Kaspars Kronbergs (RTU/"Robežsardze/Jūrmala"), Dāvis Emīls Melnis (SK "Jēkabpils Lūši").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!