Foto: Latvijas Basketbola savienība

Mūsu vīriešu basketbola jaunāko laiku sapņu komandā – divpadsmitniekā, kas 2023. gada Pasaules kausa izcīņā sajūsmināja Latviju un pārsteidza visu pasauli – acīgākie saskaitīja 11 Eiropas jaunatnes čempionātu medaļniekus vai vismaz pusfināla dalībniekus. Taču ir vēl kāds interesants fakts – astoņi jeb divas trešdaļas no šī sastāva savu 18. dzimšanas dienu bija sagaidījuši ārpus Latvijas, iespējami labākos apstākļus sava talanta slīpēšanai meklējot Spānijā, Itālijā un ASV. Savukārt no četriem "palicējiem" viens – Dāvis Bertāns "pasaulē – laimi meklēt" devās tūlīt pēc pilngadības sasniegšanas.

Mūsdienu atvērto robežu pasaulē būtu muļķīgi šai tendencei piekārt kādu skaļu negatīvu birku, taču ir fakts, ka šo un vēl daudzu citu agro pasaulē braucēju pieredzē veiksmes epizodes mijušās ar skarbiem pārbaudījumiem. Sena patiesība – svešā zemē rožu bez ērkšķiem nemēdz būt.

Protams, jauno basketbola talantu un viņu labvēļu vēlmi meklēt taisnākos ceļus uz izcilu profesionāļa karjeru nevar apturēt ne priekšgājēju negatīvās pieredzes šausmu stāsti, ne kādi administratīvi šķēršļi. Vienīgā iespēja – tepat Latvijā veidot piedāvāto apstākļu un perspektīvu ziņā konkurētspējīgu piedāvājumu jauniešu ilgtermiņa attīstībai.

Visu cieņu Latvijas klubiem, kas, cīnoties par saviem sportiskajiem mērķiem, meklē un atrod iespējas mērķtiecīgi strādā ar jauniešiem, tai skaitā daudziem agrajiem aizbraucējiem nodrošinot iespējas restartēt karjeru. Tas ir svētīgs darbs, un tā augļi stiprina valstsvienību, kurā pēdējos gados iesaistīti vairāk nekā trīs desmiti spēlētāju.

Vienlaikus klubu objektīvās iespējas tomēr nav pietiekamas, lai kvalitatīvi aptvertu visu basketbola piramīdu, sākot no 14 – 15 gadu vecuma. Savukārt sporta skolas veiksmīgi nodrošina Latvijas jaunatnes basketbola sistēmas masveidību – lielu iesaistīto skaitu, taču nevar garantēt tikpat masveidīgu kvalitāti.

Iemeslu ir daudz. Treneriem dažāda pieredze, kvalifikācija un motivācija apgūt jaunas zināšanas. Reizēm pārspīlēta vēlme strauji sasniegt rezultātus – uzvarēt jaunāko vecuma grupu turnīros – nepievēršot uzmanību ilgtermiņu attīstībai. Sacensību – spēļu – dominēšana pār mērķtiecīgiem, turklāt vispusīgiem treniņiem. Sporta skolu pienākums pildīt sociālo funkciju – sportiskam dzīves veidam pievērst lielu bērnu un jauniešu skaitu, nemotivējot koncentrēt resursus pašu talantīgāko pastiprinātai attīstīšanai. Bet, lai neatpaliktu no modernā basketbola modes tendencēm un prasībām, nopietns darbs jāsāk aizvien agrākā vecumā.

Latvijā uzkrātā pieredze un pasaules prakse apliecina, ka talantīga bērns un perspektīva jaunieša izaugsmē par starptautiska līmeņa zvaigzni sīkumu nav un nevar būt. Tehniskās prasmes, taktikas izpratne, fiziskās spējas, psiholoģiskā noturība, sociālās prasmes – visi minētie komponenti ir vienlīdz svarīgi, un visi ir mērķtiecīgi attīstāmi, nepaļaujoties tikai uz iedzimtajām īpašībām vai veiksmi.

Latvijas Basketbola savienības izstrādātā "Ekselences centra" programma aptver visus minētos aspektus, piedāvājot un nodrošinot IESPĒJAS.

· Iespējas regulāriem plānveidīgiem treniņiem basketbola laukumā, svaru zālē, vieglatlētikas manēžā.

· Iespējas testos regulāri novērtēt paveiktā darba efektivitāti un pieskaņot treniņu plānu individuālajām vajadzībām.

· Iespējas saskaņot treniņu grafiku ar mācībām un, nepieciešamības gadījumā, saņemt palīdzību, lai uzlabotu sekmes.

· Iespējas katram dalībniekam nodarbības "Ekselences centrā" saskaņot ar līdzdalību savas sporta skolas procesos, regulējot grafiku tā, lai izvairītos no pārslodzes.

· Iespējas regulāri atrasties kvalificētu fizioterapeitu un sporta mediķu aprūpē, kā arī saņemt sporta psihologu konsultācijas;

· Iespējas treniņos apgūto pārbaudīt kvalitatīvās spēlēs, sacenšoties gan ar pieredzējušiem pretiniekiem Ramirent Nacionālās līgas turnīrā, gan labākajām vienaudžu komandām Eiropā.

LBS "Ekselences centra" programma ir ilgtermiņa projekts, kurā speram pirmos soļus, šosezon koncentrējoties darbam ar U16 vecuma grupas puišiem (2009. dzimšanas gads). Viņiem tas ir likumsakarīgs nākamais solis LBS organizētā attīstības procesā, kas aizsācies Reģionu izlašu sabraukumu treniņos un pagājušajā vasarā notikušajās pārbaudes spēlēs ar Polijas, Lietuvas un Somijas vienaudžiem. Savukārt ar jaunākiem basketbolistiem strādāsim attālināti, sazinoties ar treneriem un organizācijām, kurās viņi attīstās, jo nevēlamies jauniešus pāragri atraut no ģimenēm.

"Ekselences centra" dalībniekiem vēl nevaram piedāvāt iespējas dzīvot sportistu viesnīcā, tāpēc pagaidām dalībnieku absolūtais vairākums ir puiši no Rīgas un tuvākās apkaimes, kas, starp citu, ir absolūtā vairākumā starp šī gada gājuma Latvijas izlases kandidātiem. Taču jau strādājam roku rokā ar citu sporta skolu audzēkņiem. Piemēram, trīs potenciālie U16 izlases kandidāti no Liepājas kopā ar "Ekselences centra" komandu piedalīsies starptautiskajās spēlēs un treneri regulāri apmainīsies ar informāciju, lai šie jaunieši attīstītos tikpat veiksmīgi, nemainot dzīves vietu. Līdzīga sadarbība ir iecerēta ar citām sporta skolām.

Jau nākamgad, kad ar pilnu jaudu sāks darboties jaunuzceltās Basketbola mājas, "Ekselences centra" mājvieta atradīsies tur un būs pieejama visiem U16 vecumu sasniegušajiem, kas novērtēs un vēlēsies izmantot mūsu piedāvātās iespējas. Nākotnē paplašinoties projektam, iespējams, vecākiem jauniešiem (U18) nodrošināsim arī apstākļus dzīvošanai un mācībām.

"Ekselences centra" darbību finansiāli nodrošina Latvijas Basketbola savienība – no ieņēmumiem, kuri gūti, organizējot valstsvienības spēles un turnīrus. Tās ir izmaksas, ko basketbolā nevar atpelnīt tiešā veidā, kā tas ir iespējams futbolā. Taču šīs izmaksas noteikti atmaksāsies ilgtermiņā. Gan ar labiem sportiskajiem rezultātiem un to rosinātām pozitīvajām emocijām. Gan ar Latvijas jauniešu labāku gatavību atsaukties basketbola un dzīves izaicinājumiem.

Mūsu mērķi ir radīt ilgtermiņa izaugsmi veicinošu vidi spēlētājiem un arī speciālistiem, gatavojot Latvijas kadetu izlases kandidātus gan veiksmīgam startam Eiropas U16 čempionātos, gan turpmākai karjeras attīstībai. Tā var virzīties pa dažādiem ceļiem – gan profesionālajā basketbolā, gan, izmantojot studentu sporta sistēmas iespējas, attīstoties citās profesijās un saglabājot labas atmiņas par basketbolu un tajā valdošo gaisotni.

Varam un darām. Tepat Rīgā, tepat Latvijā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!