Foto: Kadrs no video

Pēc četru gadu pārtraukuma F-1 sacensības atkal norisinās Ķīnā, tomēr pasaules ātrākos sportistus tur sagaidīja vairāki pārsteigumi. Vispirms braucēji ar aizdomām pētīja trases segumu, bet pirmajā treniņbraucienā pēkšņi aizdegās zāle, tāpēc trasē tika parādīti sarkanie karogi.

Ceturtdien piloti devās apgaitā pa trasi, un vairāki no viņiem piefiksēja, ka trases segums izskatās aizdomīgs. Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) piezīmēs pirms sacensībām nebija nekādu ziņojumu par to, ka trases segums būtu atjaunots, tomēr asfalta krāsa ideālajā trajektorijā izskatījās blāvāka. Tas daudziem lika domāt, ka trase pirms tam tika nokrāsota.

"Šķiet, ka viņi ir nokrāsojuši trasi vai kaut ko tamlīdzīgu. Viņi kaut ko ir izdarījuši trases segumam. Es nezinu, kā mainīsies trase, vai tā būs tāda pati vai ļoti slidena. Tas varētu mainīt riepu "uzvedību"," teica "RB" komandas pilots Daniels Rikjardo.

Trīskārtējais pasaules čempions Makss Verstapens atzina, ka neko tādu iepriekš nebija redzējis kopš laikiem, kad startēja kartinga sacensībās. "Izskatās, ka viņi trasi nokrāsoja, nevis atjaunoja segumu. Es domāju, ka tagad ir daudz nezināmo, jo izskatās, ka asfalts ir apstrādāts ļoti īpašā veidā," teica Verstapens.

Viņš piebilda, ka, visticamāk, ne tikai komandas nesaprot, kas šeit darīts, bet arī FIA ir neziņā.

Medijs "Motorsport.com" izpētīja, ka trasē veikta bitumena virsmas apstrāde, ko parasti izmanto uz ceļiem ASV un Āzijā. Bitumenu šķidrā veidā uzklāj uz trases asfalta virsmas, lai palīdzētu tam savienoties ar esošo segumu. Ideja ir tāda, ka tas palīdz novērst putekļus, uzlabo hidroizolāciju un arī novērš trases nodilšanu un asfalta sadalīšanos.

Piektdien jau notika F-1 sacensību vienīgais treniņbrauciens, kurā arī neizdevās izvairīties no nelielām dīvainībām. 15 minūtes pēc treniņbraucienu sākuma Šanhajas trases malā izcēlās neliels kūlas ugunsgrēks

Par to savai komandai radio saziņā teica "Alpine" komandas pilots Estebans Okons: "Tur deg zāle," viņš pārsteigts ziņoja savam inženierim.

"Sky Sports F1" komentētājs Deivids Krofts norādīja, ka neko tādu savā komentēšanas karjerā nebija redzējis. "Es domāju, ka nekad, nekad neesmu redzējis, ka F-1 trases malās aizdegas zāle. Man nav ne jausmas, kā tas varēja notikt," sacīja Krofts.

Trases darbinieki sarkanā karoga laikā skrēja uz notikuma vietu un ātri nodzēsa liesmas, treniņu sesijai atsākoties dažas minūtes vēlāk.

Treniņbraucienos ātrāko rezultātu uzrādīja "Aston Martin" pilots Lenss Strolss, aiz sevis atstājot "McLaren" braucēju Oskaru Piastri un Verstapenu no "Red Bull".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!