Fоtо: Jānis Spurdziņš, SONY

Trešdien, 3. jūlijā, Salacgrīvā 12.00 buru jahtas uzsāks mēroties spēkiem Baltijas valstu regates "Gulf of Riga Regatta" (GoRR) trešajā "Sportland sacensību posmā". Līdz šim aizritējuši divi ļoti izaicinoši sacensību etapi ar mainīgiem laikapstākļiem - spēcīgu vēju, miglu un bezvēju. Pirmajā sacensību dienā kopumā labākus panākumus guva Igaunijas buru jahtas, bet otrajā posmā laikapstākļu dēļ rezultātus guva tikai paši ātrākie.

GoRR otrajā – "KIA" sacensību posmā Rīga – Salacgrīva rezultātu izcīnīja ātrākie - divas laivas ORC I grupā un viena laiva ORC II grupā. Garo distanci vairākumam dalībnieku neizdevās laikus veikt vājā vēja un mainīgo apstākļu dēļ, neiekļaujoties noteiktajā kontrollaikā. Lietuvas jahta "Arabela" finišēja tikai 12 sekundes pirms kontrollaika beigām.

Uzsākot otro sacensību posmu, vējš uz starta bija aptuveni no 8 līdz 9 mezgliem. Starti noritēja viens pēc otra. Taču, kā norāda sacensību jaunākais tiesnesis Eduards Pļaviņš, startus iedot nebija viegli, jo vējš mainīja virzienu un mazinājās vēja stiprums. "Visvairāk to izjuta otrās puses grupas. Bija tikai divas laivas, kas pasteidzās un startēja pirms laika, tomēr izpildīja savu pienākumu un atgriezās aiz starta līnijas. Pēc dažām stundām vējš ap Rīgu norima, tomēr tālāk jūrā tas saglabājās. Ātrākās laivas pārvietojās ar aptuveni 5 līdz 6 mezgliem. Dodoties uz finišu, sapratām, ka ne visas laivas paspēs iekļauties noteiktajā laikā," tā Pļaviņš.

Arī sacensību tiesnešu komanda visu dienu sekoja līdzi laikapstākļiem un attālumiem, vadoties no prognozēm un saglabājot cerību, ka vismaz lielākajai daļai no flotes izdosies iekļauties kontrollaikā. Tomēr prognozes par stiprāku vēju vakarā nepiepildījās. Sacensību organizatori un līdzjutēji ārkārtīgi lepojas ar sportistu cīņas sparu, jo lēns vējš ir īpaši izaicinošs, tomēr burāšana ir burāšana, un visu nav iespējams paredzēt.

Otrajā "KIA" sacensību posmā Rīga – Salacgrīva ORC1 grupā uzvarēja:

1.⁠ ⁠"Shadow" (EST 113) - kapteinis Harles Liiv (Igaunija, Kalevi jahtklubs)

2.⁠ ⁠"Arabela" (LAT 637) - kapteinis Raimondas Šiugždinis (Lietuva, Nautikus)

Otrajā "KIA" sacensību posmā Rīga – Salacgrīva ORC2 grupā uzvarēja:

1.⁠ ⁠"Follow" (USA 29) - kapteinis Kristaps Remess (Latvija, Rīgas sporta burāšanas centrs)

Komandas kapteinis Kristaps Remess GoRR ar dažādām laivām regatē piedalās bieži. Šogad startē ar jaunu jahtu, un komandā ir tikai divi dalībnieki. Remess stāsta, ka ir pietrūkuši tikai 50 metri līdz "pirmā laiva mājās" titulam šajā bezvēja posmā, un tas esot lielisks rezultāts. "Laiva ir raķete. Igauņu kolēģi ar deviņiem komandas locekļiem stundu mēģināja mums tikt garām, bet neveiksmīgi. Kārtējā laiva, kārtējais projekts. Jahtu ielaidu ūdenī tikai nedēļu pirms sacensībām. Tā ir būvēta lēnam laikam. Principā šī bija pirmā reize, kad pacēlām buras un izbraucām treniņā," atzīst Remess.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !