Foto: LETA

Divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs pirmdien, 23. septembrī, uzņemts ASV BMX riteņbraukšanas slavas zālē.

Štrombergs 2008. gadā Pekinā kļuva par pirmo olimpisko BMX čempionu. Četrus gadus vēlāk viņš atkārtoja šo panākumu arī Londonā. Štrombergs startēja arī savās trešajās olimpiskajās spēlēs, taču 2016. gadā Rio viņš izstājās ceturtdaļfinālā.

Tāpat Štrombergs 2008. un 2010. gadā kļuva par pasaules čempionu, bet 2011. gadā ieguva sudrabu. Viņš arī trīs reizes bijis labākais Eiropas līmenī.

Štrombergs savas karjeras laikā ar panākumiem startēja arī sacensībās ASV. 2009. un 2010. gadā viņš kļuva par Nacionālās riteņbraukšanas līgas (NBL) čempionu, bet 2010. gadā viņš kļuva par Amerikas labāko BMX riteņbraucēju. 2014. gadā viņš savam sasniegumu sarakstam pievienoja kļūšanu par Amerikas Riteņbraukšanas asociācijas (ABA) profesionāļu divīzijas pirmo numuru.

Savu karjeru Štrombergs noslēdza 2018. gadā.

Pats Štrombergs nevarēja ierasties uz svinīgo ceremoniju, jo viņš šobrīd atrodas Latvijā, tomēr viņš savu pateicību izteica ar video uzrunu.

"Es nezinu, ar ko sākt. Liels paldies visiem, kas par mani balsoja. Nemelošu, tas man bija liels pārsteigums, jo man joprojām ir sajūta, ka savu karjeru noslēdzu tikai vakar. Esmu ļoti pagodināts. Tagad varu teikt, ka manai karjerai pielikts pēdējais punkts, un tas ir lieliski," sacīja Štrombergs.

"Viss sākās 1993. gadā, kad man bija piecarpus gadi. Tēvs mani aizveda uz trasi, kur redzēju profesionāļus. Pirmajā treniņā es neizbraucu trasē, es stundu raudāju un teicu, ka šis sporta veids nebūs man. Pēc trīs vai četrām nedēļām lūdzu tētim, lai viņš mani aizved uz trasi, kad tur neviena nebūs. Pēc 31 gada esmu šeit un tieku uzņemts slavas zālē," turpināja Štrombergs. "Latvija tajā laikā bija tik tālu no spēcīgākajām BMX valstīm. Nevarēja tā vienkārši paskatīties internetā, kā tas jādara. Treneri un braucēji ceļoja, Eiropas čempionātos redzēja, ko dara citi braucēji un šīs zināšanas veda uz Latviju. Mums vajadzēja daudzus gadus, lai visus noķertu. Mēs īsā laikā paveicām kaut ko lielisku."

Štrombergs arī atcerējās savu pirmo pieredzi augstākā līmeņa sacensībās ASV 2009. gadā. Pēc izcīnītās olimpiskās medaļas viņš starpsezonā nebija ieguldījis pietiekamu darbu un pirmajās sacensībās neiekļuva finālā. Komandas menedžeris jau sāka apšaubīt, vai pieņēmis pareizo lēmumu, noslēdzot līgumu ar latvieti.

"Es viņam teicu, ka viss būs kārtībā. Mēs iedzīvojāmies un pēc tam turpinājām daudz labāk. Viss pārējais jau ir vēsture. "Mašīna" (Štromberga iesauka) bija dzimis," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!