Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Svētdien skaistajā Vietalvas apkārtnē tika aizvadīts SEB MTB maratona trešais posms. Prestižajā Skandi motors distancē aizraujošā cīņā uzvaru izcīnīja Rietumu - Delfin komandas riteņbraucējs Andžs Flaksis un Katrīna Jaunslaviete. Tikmēr Virši – A braucienā nepārspēti palika Jānis Ozols un Endija Rutule.

Pēc mēneša pārtraukuma Latvijas lielākais un populārākais riteņbraukšanas sacensību seriāls - SEB MTB maratons turpinājās Vidzemes augstienē esošajā Vietalvā. Kopumā četrās dažādās distancēs uz starta izgāja vairāk nekā 2000 lieli un mazi riteņbraucēji no Latvijas un apkārtējām valstīm. Vietalvas posms izcēlās ne vien ar interesantu trasi, kurā iekļauti vairāki nopietni kāpumi un aizraujoši nobraucieni, bet arī ar starta un finiša vietu Vesetas upītes ieskautajā Maiļu slēpošanas trasē.

Ar lielu interesi tika gaidīts Skandi motors distances brauciens, kurā startēja teju visi labākie Latvijas un Igaunijas MTB braucēji. Dalībnieku vidū bija arī sekmīgi Eiropas čempionātā XCO krosā startējošais ZZK riteņbraucējs Arnis Pētersons, kopvērtējuma līderis Pēters Prūss, kā arī Andžs Flaksis, Krists Neilands un citi. Tikmēr traumas dēļ startēt nevarēja šī gada Latvijas čempions Mārtiņš Blūms.

Distances laikā no pārējiem atrāvās Rietumu - Delfin komandas riteņbraucējs un pagājušā gada Latvijas čempions Krists Neilands. Kuldīdzniekam distances otrajā daļā pievienojās viņa komandas biedrs Andžs Flaksis. Šis tandēms savas pozīcijas palielināja līdz vairākām minūtēm. Abi riteņbraucēji arī kopā sasniedza slēpošanas stadionu un finišēja plecu pie pleca. Uzvarēja Flaksis, kurš distanci veica 2 stundās 13 minūtēs un 42 sekundēs, bet Neilandam otrā vieta. Daudz sīvāka cīņa norisinājās par trešo pozīciju, kur ZZK komandas Cēsu sportists Arnis Pētersons pēdējos metros atrāvās no kopvērtējuma līdera Pētera Prūsa. Pētersons uzvarētājam piekāpās par 5 minūtēm un 40 sekundēm. Labāko sešiniekā ierindojās arī Ervīns Smoļins un Oskars Muižnieks.

Kopvērtējumā par jauno Skandi motors distances līderi kļuvis šī posma uzvarētājs Flaksis (2977), kurš pēc trijiem etapiem par 19 punktiem apsteidz līdzšinējo līderi Prūsu (2958). Tikmēr trešais ir vēl viens Rietumu - Delfin riteņbraucējs Andris Smirnovs (2912).

Posma uzvarētājs Andžs Flaksis pēc finiša: "Mūsu komandas trumpis bija tas, ka esam daudz pietiekami spēcīgi braucēji. No visiem atrāvās komandas biedrs Krists Neilands, bet pēc kāda laika viņam pievienojos. Trase bija ļoti interesanta. Visu laiku tā veda augšā un lejā, garlaicīgi noteikti nebija. Kopvērtējumā galvenais noteikti būs komandu cīņa, kur esam līderi. Iespējams, ka vairākos no atlikušajiem posmiem nevarēšu startēt, jo tajā laikā būs šosejas riteņbraukšanas sacensības.

Dāmu elites grupā pirmo uzvaru SEB MTB maratonā izcīnījusi Latvijas pārstāve Katrīna Jaunsalviete, kura pārliecinoši apsteidza igaunieti Grētu Steinburgu un Ievu Strēli. Kopvērtējuma gan savas līderpozīciju saglabā Igaunijas čempione Steinburga.

Komandu cīņā uzvaru svinēja Rietumu - Delfin, kurai sekoja Trek team un NN Sporta kluba vienības.

Ne mazāk spraigajā Virši - A braucienā, kur riteņbraucēji veica vairāk nekā 45 kilometru garu distanci, vīriešu konkurencē pirmais Maiļuslēpošanas stadionu sasniedza pēdējo sezonu uzvarētājs Jānis Ozols, kurš, pēc neveiksmīgā iepriekšējā posma, pārliecinoši revanšējās saviem konkurentiem. Tukumnieks savu pārsvaru izveidoja jau distances pirmajā daļā esošajā Cigoriņu kalnā, pēc kura vadība tikai tika palielināta. Ozols distancē pavadīja 1 stundu 37 minūtes un 25 sekundēs. Labu panākumu sasniedza arī MySport - STEVENS komandas riteņbraucējs Raimonds Bricis, kurš no uzvarētāja atpalika par 2 minūtēm un 25 sekundēm, ieņemot otro vietu. Tikmēr uz goda pjedestāla zemākā posma, neskatoties uz tehniskajām problēmām, kāpa kopvērtējuma līderis Jānis Bērziņš (+00:02:43). Sieviešu konkurencē tikmēr nepārspēta palika līdzšinējā līdere Endija Rutule no Veloserviss, otrā bija Inese Zvirgzdiņa, bet trešā Rūta Brakovska.

Lieliskā gaisotnē norisinājās arī Mammadaba veselības brauciens bez laika kontroles. Šeit aktīvās atpūtas cienītājiem bija iespēja izbaudīt skaisto Vietalvas apkārtnes dabu. Tikmēr paši mazākie riteņbraucēji, kuri pēc finiša baudīja gardo Baltais produkciju, sacentās bērnu braucienos pa slēpošanas stadiona apli.

Nākamais SEB MTB maratona posms 6. jūlijā norisināsies Siguldā. Vienlaicīgi šīs būs arī UCI kategorijas sacensības, kas pulcēs arī virkni vadošos pasaules kalnu riteņbraucējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!