Foto: F64

Ja Latvijas bobslejā šobrīd esošajā smagajā situācijā būs kāds pārtraukums, tad sporta veids izmirs, LTV raidījumā "Sporta studija" savu viedokli pauda Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) bijušais prezidents Jānis Kols.

Jau ziņots, ka šovasar pamatīga krīze skāra Latvijas bobsleju, jo izjuka vadošā četrinieku ekipāža. Līdzšinējais pirmais pilots Emīls Cipulis un divi viņa stūmēji Dāvis Spriņģis un Krists Lindenblats sportu ir pametuši, pamatojot savu lēmumu ar negodīgu atalgojuma sadali, bet par Latvijas bobsleja izlases vadošo pilotu šovasar negaidīti kļuvis 22 gadus vecais Jēkabs Kalenda, kura pieredze augstākajā līmenī ir vien pusotra sezona.

Drīz pēc tam LBSF saņēma vēl vienu triecienu, jo pēc izteicieniem "Delfi TV" sporta diskusiju raidījumā "Aizmugure" ģenerālsekretāra vietu pameta ilggadējais bobsleja "stutētājs" un šī sporta veida fanātiķis Zintis Ekmanis.

"Ja daudzi bija izdomājuši beigt sportot, tad vajadzēja tā arī pateikts, nevis lamāt federāciju par it kā neizdarītām lietām vai absurdām lietām. Cipulis jau gribēja beigt pagājušā gadā. Lēmums, ko viņš atrakstīja.. Nauda tur nebija galvenais, jo viņš negrib nodarboties ar sportu. Pārējais ir sekas un teātris. Diezgan gļēvs teātris viena otra izpildījumā," par vasaras notikumiem saka Latvijas bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis, kura rīcībā palikuši skaitliski maz un nepieredzējuši bobslejisti. "Neviens nav atcēlis olimpiskās spēles, datumi palikuši tie paši, mērķi tie paši, tikai cilvēku mazāk. Bet tāda ir dzīve."

"Tā ir tikai daļa no samilzušām problēmām. Pamatā ir nauda.. Nauda un neapmierinātība ar finansiālo sadalījumu ir vairāk kā iemesls, bet ir arī citi. Ja viņi paši [bobslejisti] negrib izteikties, tad tā arī paliks," saka Kols, kurš vadīja LBSF 16 gadus – no 2006. līdz 2022. gadam. Pirms diviem gadiem viņu šajā amatā nomainīja Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš. "Ja šajā brīdī [Latvijas bobslejā] būs pārtraukums, tad tas nebūs pārtraukums. Tā būs nāve. Atsākt bobsleju nav iespējams. To uzsāka tikai pateicoties PSRS industrijai ar milzīgu valsts atbalstu. Redzot finansējumu tagad, to nevar izdarīt. Ja būs pārtraukums, uzskatām, ka tā ir pēdējā sezona bobslejā. Esmu pārliecināts, ka tā nebūs."

"Ja arī aizies pa krauju lejā, tad vismaz atcerēsies, jo kaut ko esam izdarījuši un kaut kas palicis [vēsturē]," "Sporta studijai" teica bijušais Latvijas bobsleja pilots Oskars Melbārdis.

Savukārt laikraksta "Diena" sporta žurnālists Māris Zembergs uzskata, ka Latvijas bobslejs teorētiski var palikt arī bez dalības Pasaules kausā, jo jaunā pilota Kalendas sniegums nav stabils. "Latvijas bobsleja zemākais punkts? Es teiktu, ka riskantākais. Visas kārtis uz vienu pilotu, turklāt pilots ir jauns, bijuši padaudz kritienu, tāpēc teiktu, ka ir riskantākā situācija. Latvijas bobslejs var palikt arī bez dalības Pasaules kausā."

Sportistu un finansējuma trūkuma dēļ Latvijas komanda šosezon nepiedalīsies otrā līmeņa sacensībās – Eiropas kausā, kurā viens no posmiem janvāra beigās un februāra sākumā plānots Siguldā.

Pasaules kausa jaunā sezona sāksies novembra vidū, bet Siguldā viens no posmiem paredzēts decembra vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!