Foto: Publicitātes foto

Sestdien apmākušos, mitros, bet siltos laikapstākļos vairāk nekā tūkstotis dalībnieku piedalījās populārā taku skriešanas seriāla "Stirnu buks" sestajā posmā Sveikuļu mežā Tukuma novadā, cīnoties ne tikai ar kalnainām, bet arī dubļainām takām, kas radīja iespaidus, ko skriešanas entuziasti un sportisti atcerēsies, informēja pasākuma pārstāvji.

Tukuma novada Sveikuļu mežā sestdien norisinājās taku skriešanas seriāla "Stirnu buks" sezonas priekšpēdējais, sestais, posms, kas bija zīmīgs ar to, ka atgriezās savās dzimtajās mājās. Trases veda cauri Tukuma novada mežu pauguriem un līkločiem. Paši organizatori šo posmu raksturoja kā raupju, tehnisku, bet vienlaicīgi skaistu un dvēselisku. Šis noteikti atgādināja pagājušā gada Sabiles dubļu posmu, jo arī šeit netrūka dubļu un slidināšanos.

"Garmin Lūša" 29 km garajā distancē ceturto uzvaru šajā sezonā izcīnīja šī gada Latvijas vicečempions 10 km un bronzas medaļnieks pusmaratonā Kristaps Bērziņš, kurš trasi veica 2:01:47 stundās un par 12 minūtēm apsteidza otrās vietas ieguvēju, "Vilkaču maratona" rekordistu un panākumus ārvalstīs Ultramaratonos guvušo Gvido Kalniņu, kurš šogad Latvijas čempionātā taku skriešanā ieguva bronzu, jo maijā Rēzeknē Vilka distancē "Stirnu buka" ietvaros finišēja trešais. Iesākot "Stirnu buku" ar 4. vietu sezonas pirmajā posmā Saulkrastos, pirmo godalgu šajā populārajā taku skriešanas seriālā ieguva lietuvietis Valds Rubels, kurš finišēja tikai 12 sekundes aiz Kalniņa. Piecas minūtes vēlāk ar spurtu finiša kalnā ieradās 4. vietas ieguvējs un trešais latviešu vidū Artūrs Junolainens, kurš martā Saulkrastos bija otrais, bet iepriekšējos divos posmos Vecpiebalgā un Ventspils novadā ieguva trešo vietu.

Sievietēm pārliecinošu uzvaru svinēja Anete Švilpe, kura pirmo vietu ieguva jau trešo posmu pēc kārtas, parādot vēl labāku sniegumu nekā pirms došanās dekrētā. Lai arī viņa šoreiz neuzvarēja, bet bija otrā sprinta etapā, tik un tā Anete jau faktiski ir nodrošinājusi uzvaru kopvērtējumā. Sievietēm pirmās divas šķīra vēl lielāka atstarpe nekā vīriešiem, jo otrās vietas ieguvēja Aiga Taulīna piekāpās gandrīz 24 minūtes, toties sasniedza sezonas augstāko vietu, jo pirmajos trijos startos 4. vietu ieguvusī Taulīna augustā Irbenē pirmo reizi šogad iekļuva trijniekā ar trešo rezultātu. Nepilnas trīs minūtes vēlāk finišēja Ivita Šale, kura savukārt iepriekšējos divos posmos palika ceturtā, bet ieguva otro godalgu, jo arī maijā Rēzeknē bija trešā.

"Venden Stirnu buka" 24 km distancē lielisku sniegumu atgriešanās sacensībās rādīja šī gada vicečempions pusmaratonā Kristaps Vējš-Āboliņš (1:34:40), kurš uzvarēja arī martā Saukrastu posmā, bet pārējos bija izlaidis, dziedējot traumu. Vecpiebalgas posma uzvarētājam Jānim Girgensonam, kurš pērn vairākas reizes bija pirmais Zaķa distancē un šogad startēja tikai otro reizi, nācās samierināties ar otro vietu ar gandrīz divu ar pusi minūšu deficītu. Augustā šajā distancē nepārspētais un pirmo uzvaru šosezon izcīnījušais šī gada maratona vicečempions Renārs Roze noslēdza godalgoto trijnieku, kaut varēja skriet ātrāk, bet veselība sestdien ogrēnietim nebija pašā labākajā stāvoklī.

Labu sniegumu turpināja rādīt Jānis Jerofejevs, kurš ļoti bieži ir sešiniekā un šoreiz tāpat kā pagājušajā reizē ieguva 4. vietu. Savukārt iepriekšējos piecos posmos trijniekā tikušais lietuvietis Andrjus Šipkins vēl nebija īsti atguvies pēc nedēļu iepriekš skrietā Viļņas maratona, tāpēc pēc turēšanās ilgu laiku trešajā pozīcijā, viņš sagura un bija spiests kādu gabalu arī paiet, finišējot beigās 9. vietā.

Agate Armane šoreiz nolēma piedalīties "Buka" distancē, kur pirms tam bija startējusi 2022. gadā. Galvenais iemesls šādai distances maiņai bija tas, ka Agatei drīzumā jāstartē ultramaratonā Slovēnijā. Armanei izdevās atgūt uzvaras garšu, finišējot pirmajai (1:54 :42) un pārtraukt Zandas Malančukas uzvaru sēriju. Šī gada pusmaratona bronzas medaļniece Malančuka sezonu bija sākusi ar divām otrajām vietām, bet pēc tam trīs posmus pēc kārtas uzvarēja. Līdz ar to viņai tagad pa trim pirmajām un otrajām vietām.

Pēc divu posmu pārtraukuma trijniekā atgriezās maijā Rēzeknē otro vietu ieguvusī orientieriste Ilona Daģe, kura augustā finišēja tikai sestā. Sezonas pirmā posma uzvarētāja Klinta Lauska pēc bronzas izcīnīšanas 10 km distancē valsts čempionātā šoreiz finišēja 4. vietā, tādējādi apmainoties vietām ar Daģi 10 km distancē.

"Karte Veselība Zaķis" 15 km distancē ceturto uzvaru šogad izcīnīja šī gada Latvijas čempions 10km Uģis Jocis, aiz kura minūti finišēja pērn Vilka distancē uzvarējušais Andris Ronimoiss, nopelnot šogad pirmo godalgu, jo tas daudzu skrējēju trenerim bija pirmais starts šosezon "Stirnu bukā". Pēc otrās vietas Buka distancē Ventspils novadā pirms mēneša šoreiz ar citu godalgoto vietu – trešo – zaķī atzīmējās panākumus starptautiskajā arēnā šķēršļu skrējienā guvušais Artjoms Rekuņenko. Tikmēr Vecpiebalgā otro vietu izcīnījušais titulētais triatlonists Andrejs Dmitrijevs, kura jaunākais dēls Ivans pagājušajā posmā sarūpēja ar otro vietu U-12 grupā sarūpēja Dmitrijevu ģimenei vēl vienu godalgu (Andrejs pats bija trešais vecuma grupā), otro posmu pēc kārtas kopējā ieskaitē ieņēma 4. vietu.

Sievietēm iztrūka iepriekšējā posma divu ātrāko dāmu Kitijas Valteres un Innas Žolnerovičas, taču diez vai viņas būtu spējušais kaut ko likt pretī nupat Latvijas čempionātā vidējā distancē orientēšanās sportā uzvarējušajai Sandrai Grosbergai, kurai šis bija pirmais starts "Stirnu bukā" šogad. Pasaules un Eiropas čempionātos orientēšanās sportā desmitniekā tikusī Groberga uzvarēja ar trīs ar pusi minūšu pārsvaru pār Inetu Jerofejevu, kura tāpat kā vīrs Jānis arī rādīja labu sniegumu, trešo posmu pēc kārtas esot trijniekā, bet ar sezonas labāko vietu – otro. Otro reizi trijniekā tika Diāna Liepiņa.

"Latvijas Valsts Meži" skolu čempionātā taku skriešanā 6,7km pirmo uzvaru svinēja Latvijas čempionātu medaļnieks distanču slēpošanā un rollerlsēpošanā Ginters Bērziņš (U16 grupa) no Madonas, kurš vienīgais noskrēja ātrāk par 29 minūtēm, aiz sevis atstājot divus Latvijas čempionāta medaļniekus vieglatlētikā Danielu Ķepalu un Artūru Radvilu. Meitenēm pārliecinoši pirmā bija triatlona līdere jaunietēm, peldēšanas čempionāta medaļniece un 2000m skrējiena sudraba medaļas ieguvēja Marta Gustiņa (U14 grupa), atkārtojot Rēzeknes posma panākumu. U14 grupas kā stiprākās meiteņu vidū pastiprināja valsts čempionātā 1000m un 2000m sešiniekā tikusī Elza Priedīte, kura ieguva otro vietu, bet vecākās grupas U20 godu centās glābt Gabriela Karolīna Savoņi, kura finišēja trešā.

"Vāvere" 6,7 km distancē ar uzvaru pēc ilgāka pārtraukuma atgriezās savulaik Buka distancē daudzas uzvaras izcīnījusī Karīna Helmane-Soročenkova, kurai šī nebija pirmā uzvara Vāveres distancē. Pagājušā posma uzvarētāja un arī aprīlī Alsungā nepārspētā Signe Birkenberga trīs dienas pēc savas Vārda dienas tomēr pie trešās uzvaras netika, toties otro reizi ieguva otro vietu. Sezonas pirmā posma ātrākā dāma Evita Skruļa ar trešo vietu nopelnīja savu piekto godalgu šosezon.

Vīriešiem arī bija jauns uzvarētājs, turklāt jau sestais dažādais šajā sezonā, un pirmo reizi pirmais finišēja Sergejs Juhno, kuram cieši sekoja Vecpiebalgas posma uzvarētājs Helmūts Rasa, bet pēc 4. vietas martā Saulkrastos, izdziedējis traumu, Mareks Zālītis atgriezās trešo vietu, nopelnot šajās sezonās pirmo godalgu.

"Salamon" kalnu karalis un karalienes etaps šoreiz bija netipiski garš – pusotru kilometru, sagāgājot daudziem pārsteigumu un arī pamatīgu slodzi. Piekto reizi ātrākais bija Latvijas rekordists 5km un 3000m telpās Uģis Jocis, aiz kura sekoja Arnis Pašķevics, otro reizi tiekot trijniekā šosezon, bet pirmo reizi karjerā starp labākajiem trim bija Lūša distances uzvarētājs Kristaps Bērziņš, kuram tieši par labu nāca šis garais un "amerikāņu kalniņiem" bagātais sprinta etaps.

Sievietēm iepriekšējā posma titula ieguvēju Švilpi apsteidza, kā jaut o varēja sagaidīt, Grosberga, tāpat kā Jocis tiekot pie otrās pirmās vietas šajā posmā. Tāpat kā Rēzeknē trešā ātrākā sprintere bija Diāna Liepiņa, kurai līdz ar to divas trešās vietas posmā.

"Green Motors Škoda komandu ieskaitē" pēc Ventspils novada posma neveiksmes, nenokomplektējot pienācīgu sastāvu, savu reālo varējumu nodemonstrēja "ASK/Patria Sportland", kas vienīgā nopelnīja virs 7000 punktiem un kur lielāko devumu deva Jocis, Bērziņš un Girgensons, vismaz atgriežoties kopvērtējumā desmitniekā. Otrie bija vicelīderi jēkabpilieši (Skrien Jēkabpils/Mizuno), kuriem rezultatīvākie bija Jerofejevi, Pašķevics un Taulīna. Trešā vieta sezonas l’dieriem "Rieksti mīl vāveres", kuriem lielāko pienesumu deva Švilpe, Dainis Limanāns un Rita Anopa.

"Gardu Muti susurs" 1km distancē pašiem mazākajiem dalībniekiem trasē devās ap 400 jauno skrējēju, bet "ENEFIT pārgājienā" garākās distances mēroja vairāk nekā 400 aktīvistu.

Sezonas noslēdzošais posms paredzēts 12. oktobrī Madonā pazīstamajā "Smeceres sila" slēpošanas trasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!