Sagatavošanās darbi
Pirms ķeries klāt pie saldētavas atbrīvošanas un tīrīšanas darbiem, sagatavo aukstumizturīgās somas vai kastes, bļodas un traukus. Aukstuma somas nepieciešamas, lai produkti neizkustu, jo atkārtota saldēšana nav ieteicama, savukārt bļodas nepieciešamas, ievietošanai saldētavā, lai izkusušais ledus pilētu tajā. Ja mājās nav pieejamas aukstuma somas un kastes, visus produktus saliec lielākā bļodā, aptin to ar foliju un segām - tādā veidā produkti varēs saglabāties sasaluši vismaz 4-5 stundas.
Tāpat apbruņojies ar tīrām un sausām lupatām, kādu tīrīšanas līdzekli, piemēram, trauku mazgājamo līdzekli.
Saldētavas atbrīvošana
Saldētava nevar tikt tīrīta, ja tajā atrodas saldējamie produkti, tāpēc, jāizņem pilnīgi viss, kā arī jāizceļ plaukti, ja vien tie nav piesaluši. Ja tie ir iesaluši, tos var izņemt vēlāk, kad ledus būs nedaudz pakusis.
Atkausēšana
Vispirms ir jāizslēdz saldētava un jāļauj tai dabīgi atsaldēties. Ja tavs ledusskapis ir aprīkots ar No Frost funkciju, tam nevajadzētu būt aizsalušam, tad pietiks tikai ar tīrīšanas darbiem, kas būs aprakstīti tālāk. Parastā ledusskapja atsaldēšanā vari atvērt durvis, ielikt tajās kādu dvieli, lai tās nevērtos ciet, savukārt saldētavas apakšā ielikt bļodu, kur tecēt liekajam šķidrumam. Ieteicams dvieli noklāt arī saldētavai apakšā, lai pilēšanas gadījumos netiktu sabojāts grīdas segums, un šķidrums nepatecētu zem iekārtām.
Vajadzētu ņemt vērā, ka ar bļodu vien nepietiks, jo ledus kusīs arī zem bļodas un gar sienām, tāpēc ik pa brīdim ir jāsaslauka izkusušais ledus. Ja atkausēšanas laikā no saldētavas var izņemt lielus ledus gabalus, liec tos izlietnē, tie kūst tur.
Atkausēšana var prasīt vairākas stundas, tāpēc šo mājasdarbu jādara tad, kad zini – nekur citur nebūs tuvākajās stundās jādodas.
Kad saldētavā ir izkusis viss ledus, kārtīgi izslauki visu lieko slapjumu ar lupatu.
Tīrīšana
Pēc atsaldēšanas ir jāveic saldētavas tīrīšanas darbi, lai atbrīvotos no nepatīkamiem aromātiem, ja tādi radušies, un traipiem. Kā tīrīšanas līdzekli vari izmantot sajaukumu – ūdeni ar trauku mazgājamo līdzekli vai ziepēm. Tīrīšanā jāņem vērā, ka nekādā gadījumā nedrīkst izmantot abrazīvu švammi, jo tā var sabojāt saldētavas iekārtu un saldēšana neveiks kvalitatīvu funkciju. Tāpat neizmanto ķīmiskus līdzekļus, par kuriem neesi pārliecināts, vai tie nekaitēs saldētavas materiālam.
Pēc tīrīšanas iztīri saldētavu ar siltu ūdeni, kam piejauktas 2-3 ēdamkarotes galda etiķa. Tas dezinficēs, atsvaidzinās un neļaus sasmakot saldētavai. Pēc tam izslauki saldētavu ar papīra dvieli, saliec atpakaļ plauktu nodalījumus, tvertnes, un ieslēdz saldēšanas režīmu. Kad saldētava ir atguvusi auksto temperatūru, vari likt tajā atpakaļ produktus.