trauku mašīna bļodas virtuves piederumi
Foto: Shutterstock

Trauku mašīna pavisam noteikti ir viens no lieliskākajiem izgudrojumiem, taču, lai vai kā šī ierīce atvieglotu mūsu ikdienu, jāpievērš uzmanību tam, kādus traukus un piederumus tur mazgājam. Iepazīsties ar portāla Goodousekeeping.com veidoto apkopojumu un uzzini, kurus piederumus labāk mazgāt ar rokām.

Čuguna pannas un kastroļi

Jebkurš čuguna piederums, kas atrodas virtuvē, noteikti jāmazgā ar rokām un arī tad īpaši saudzīgi, vienmēr pēc mazgāšanas iesmērējot virsmu ar kādu taukvielu, piemēram, eļļu. Ja čuguns tiks mazgāts trauku mašīnā, virsma drīz vien zaudēs savu kvalitāti un ēdiens vairs nebūs tik viegli pagatavojams, tāpēc šo padomu noteikti jāņem vērā.

Koka piederumi

Koka karotes, kausiņi, dēlīši, paliktņi un citi piederumi noteikti nav tie, kurus varētu droši mazgāt trauku mašīnā, jo jebkurš koka priekšmets laika gaitā zaudēs savu formu, turklāt koks var izdilt. Pat tad, ja šķiet, ka ar rokām nav iespējams nomazgāt smaku, kas sasūkusies koka dēlītī, vislabāk talkā ņemt citronskābi, sāli vai svaigu citronu, nevis censties situāciju vērst par labu, izmantojot trauku mašīnu.

Ķiploku spiede

Ķiploku spiede arī ir vērtīgs izgudrojums, bez kura neiztikt teju katras saimnieces virtuvē, taču, lai arī cik vērtīgs tas būtu, to nav ieteicams mazgāt trauku mašīnā. Mazgāšana, protams, ir piņķerīga un nevienam negribas pirkstus piesūcināt ar ķiploku izdalīto aromātu, tomēr vislabāk to mazgāt zem tekoša ūdens, izjaucot pa daļām un rūpīgi izmazgājot visas spraugas.

Alumīnija kausi, putu slotas, lāpstiņas

Šie nu gan ir tie piederumi, par kuru mazgāšanu trauku mašīnā aizdomājas reti kurš. Izrādās jebkuru alumīnija piederumu nav ieteicams mazgāt trauku mašīnā pat tad, ja tas rūpīgi nolikts uz sietiņa, jo šis materiāls bojā trauku mašīnu, pašiem piederumiem gan nekas slikts nevar notikt.

Rīve

Rīves mazgāšana ar rokām noteikti nav tas patīkamākais pienākums, tomēr trauku mašīnā arī to nav ieteicams ievietot. Pirmkārt, rīves šaurajās spraugās saķērušās ēdiena paliekas radīs aizsērējumus, otrkārt, pati rīve var sabojāties, ja tiek regulāri mazgāta karstā temperatūrā un kopā ar citiem traukiem, it īpaši tad, ja tie saskaras.

Keramiskie virtuves piederumi

Pēdējos gados aktuāli izmantot dažādus keramiskos piederumus, piemēram, nažus, traukus, formas utt., taču arī šos piederumus nevajadzētu mazgāt trauku mašīnā, jo materiāls itin viegli var tikt traumēts un sabojāts.

Profesionālie naži

Varētu domāt, kāpēc gan vispār naži būtu jāmazgā trauku mašīnā, ja tos itin viegli var nomazgāt ar lupatiņu zem tekoša ūdens? Tomēr slinkums dara savu un dažkārt arī šie piederumi nežēloti tiek ievietoti ierīcē, kas, protams, nav vēlams, it īpaši tad, ja naži ir profesionāli un no īpaša materiāla, kas nodrošina ērtu produktu sagriešanu.

Cepamās formas un veidnes

Dažkārt pēc ēdienu gatavošanas cepamās plātis, formas un veidnes ir grūti izmazgājamas, jo vietām ir kaut kas piededzis, taču risinājums noteikti nav trauku mašīna. Lielākoties visi šie trauki nav mazgājami trauku mašīnā, un to arī ražotājs norādījis, un ne velti, jo trauki patiesi ar laiku kļūst nekvalitatīvi – ēdiens piedeg, kaut kas neizcepas utt., tieši tāpēc jebkurus traipus vienmēr jācenšas nomazgāt ar čaklo roku palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!